Politiechef Oost-Nederland: ‘politie is er voor iedereen’

Geplaatst op 19 oktober 2015, om 11:07 uur

Foto: Politie.nlGELDERLAND– Stoffel Heijsman, politiechef Oost-Nederland, is tevreden over de nieuwe halfjaarcijfers. “Ik ben erg blij met de duidelijke en doorzettende daling (9%) van het aantal misdrijven en tegelijkertijd de aanhouding van meer verdachten (+5%). We blijven bijdragen aan het veiliger maken van het gebied en dat is in deze fase van de reorganisatie een hele prestatie. 

De politiechef is er zich tegelijkertijd van bewust dat cijfers niet alles zeggen over de veiligheidsbeleving. “De komst van veel vluchtelingen leidt bijvoorbeeld enerzijds tot steun en anderzijds tot emoties. De politie ziet en merkt dat. Zeker in deze tijd geldt des te meer dat de politie er voor iedereen is die bescherming nodig heeft: vluchtelingen, mensen die vluchtelingen willen helpen en mensen die kritisch zijn.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Er zijn spanningen en die komen wij dus ook in ons werk tegen. Ik vind tegelijkertijd dat we de situatie nuchter moeten bekijken: verdiep je in de feiten en weet wat er speelt en ook wat er niet speelt.

Zeker, de actualiteit zorgt voor extra lading maar ik zie vooralsnog alleen incidenten; die waren er echter voor een deel ook al toen we nog niet met de vluchtelingenstroom te maken kregen. Deze actualiteit leidt er ook toe dat er in de publiciteit met een sterkere focus naar wordt gekeken”.

Hanteerbaar

De politiechef: “De incidenten die zich nu voordoen zijn voor de politie hanteerbaar. Dat heeft vooral te maken met het uitstekende werk dat onder meer wordt geleverd door de wijkagenten. Die hebben zicht op de stemming en ontwikkelingen in de buurten en zij spreken verantwoordelijken daar op aan; dat werkt echt de-escalerend. We werken zoals we altijd werken”.

Er zijn natuurlijk wel extra werkzaamheden: her en der zijn er opvanglocaties, in Didam startte een identificatiestraat, in Heumensoord bij Nijmegen is de grootste opvanglocatie in Nederland.

Stoffel Heijsman: “Wij zijn ons ervan bewust dat (een groot deel van) de migranten afkomstig is uit een gebied waar zij onder vreselijke omstandigheden leefden, getraumatiseerd zijn en lijden onder emoties en spanningen.

Ook is in sommige buurten maatschappelijke onrust ontstaan over de (mogelijke) komst van opvanglocaties. Daar zijn we als politie alert op en dat moeten we zonodig goed aanpakken en begeleiden. Dat kost onherroepelijk capaciteit; door de grootte van de eenheid kunnen we natuurlijk wel makkelijker schuiven, maar daar zit een grens aan. Uiteindelijk zal het ten koste van andere werkzaamheden gaan.

We hebben over dit vraagstuk nauw contact met de burgemeesters en het Openbaar Ministerie om te komen tot goede keuzes en de juiste inzet”