VIDEO: Onrustig bij demonstratie noodopvang Afghaanse vluchtelingen

Geplaatst op 25 augustus 2021, om 01:57 uur

HARSKAMP – In Harskamp werd er dinsdagavond gedemonstreerd tegen de komst van vluchtelingen uit Afghanistan. Er zijn veel mensen op de been met spandoeken. De demonstratie escaleerde later in de avond.

Er zijn zo’n 250 demonstranten aanwezig. Zij hebben zich verzameld nabij de vluchtelingen opvang. De demonstranten zijn duidelijk gefrustreerd en drinken bier, ook lopen zij mat spandoeken waar met teksten zoals: ‘Weg ermee’ en ‘Eigen volk eerst’. De demonstraten laten weten bang te zijn voor overlast van de vluchtelingen. Ook voelen zij zich overvallen door het nieuws.

Escalatie
Later in de avond, rond 21:30 uur escaleerde de demonstratie. Er vond een explosie plaats doordat er een autobanden in brand werd gestoken.

Vluchtelingenopvang
De opvanglocatie, legerplaats Harskamp in de gemeente Ede, werd per dinsdag in gebruik genomen. Er is plaats voor 800 vluchtelingen, de eerste mensen kwamen dinsdagmiddag aan. Naast deze locatie zijn e rog twee andere opvanglocaties in, één in het Groningse Zoutkamp en één in Huis ter Heide in Zeist.

Het nieuws dat deze locatie in Harskamp per dinsdag in gebruik zou worden genomen voor vluchtelingen, werd maandagavond bekend gemaakt door de opvangorganisatie.

Foto’s en video: Roland Heitink/ Persbureau Heitink