Artikel

Nieuwe coronamaatregelen: lockdown van drie weken

Geplaatst op 12 november 2021 01:05 | Laatst bijgewerkt op 12 november 2021 01:05

NEDERLAND – Het demissionaire kabinet kondigt vrijdagavond een gedeeltelijke lockdown aan die drie weken duurt, melden bronnen aan de NOS. Een van de maatregelen is dat de horeca en niet-essentiële winkels om 19.00 uur dicht moeten. Ook geldt het advies om thuis maximaal vier bezoekers uit te nodigen. De maatregelen gaan zaterdag om 19.00 uur in.

Met een lockdown van drie weken zou het demissionaire kabinet verder gaan dan de twee weken die het Outbreak Management Team had geadviseerd. Maar op andere punten gaat het kabinet minder ver: zo blijven bioscopen en theaters waarschijnlijk open, in tegenstelling tot wat het OMT had aangeraden. Het kabinet denkt nog na over de horeca en uitgiftepunten in bioscopen en theaters.

Ook sportwedstrijden mogen doorgaan, maar dan zonder publiek op de tribunes. Dat betekent dat bijvoorbeeld de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Noorwegen dinsdagavond in een leeg stadion wordt gespeeld.

Ondertussen wil het kabinet voor de langere termijn opnieuw maatregelen wettelijk vastleggen en verplichten, zoals het houden van anderhalve meter afstand. Ook het gebruik van het coronatoegangsbewijs wordt uitgebreid, naar dierentuinen en pretparken. Dat moet nog juridisch worden geregeld. Nieuwe wetgeving voorbereiden en die behandelen in de Tweede en Eerste Kamer duurt ongeveer een week tot twee weken.

De discussie in het kabinet over het afschaffen van de mogelijkheid om met een negatieve test een geldige QR-code te krijgen is nog niet afgerond. Tegen dit zogenoemde 2G-beleid leven nog bezwaren. Mogelijk wordt daar in de loop van vrijdag meer over bekend.