Verdachten brandstichtingen aangehouden

Geplaatst op 24 november 2008, om 16:42 uur

EERBEEK – Met de aanhouding van vier Eerbeekse tieners heeft de politie een eerste stap gezet in de oplossing van een serie brandstichtingen. De branden zorgden voor behoorlijke onrust in het dorp.

Twee tieners zijn voorgeleid aan de Rechter-commissaris in Zutphen en onder voorwaarden in vrijheid gesteld. De politie sluit aanhoudingen in de komende periode niet uit.

Sinds de zomervakantie werd er in Eerbeek brand gesticht in coniferenhagen, in ondergrondse textiel- en afvalcontainers en ging ook een speeltoestel bij een school in vlammen op. Half oktober werden zelfs enkele bewoners van het zorgcentrum Beekwal tijdelijk geëvacueerd in verband met een brand in een haag bij het complex. De metershoge vlammen zorgden voor angstige momenten en het personeel van het zorgcentrum heeft een deel van de bewoners tijdelijk in veiligheid gebracht. De brandweer moest in die periode veel vaker uitrukken dan in andere periodes van het jaar. De schade van de branden bedraagt tienduizenden euro’s.

Onrust
De voortdurende brandstichtingen zorgden voor onrust bij de inwoners van Eerbeek.
Uit het politieonderzoek en verklaringen van gedupeerden bleek dat de branden door diverse jongeren werden gesticht. De signalementen waren vaak verschillend waardoor rekening gehouden moest worden met meerdere verdachten.

Extra surveillances
De politie heeft de afgelopen periode veelvuldig in burger gesurveilleerd en kreeg hierdoor een nog beter zicht op de jongerengroepen die zich ’s avonds in Eerbeek ophielden. Een oproep in de media leverde wel enkele tips maar leverden onvoldoende gronden op om tot een aanhouding over te kunnen gaan. Hierdoor heeft het politieonderzoek langer geduurd voordat tot aanhouding kon worden overgegaan.

Eerste aanhoudingen
Afgelopen week werden de eerste verdachten van de brandstichtingen aangehouden.
Tijdens de verhoren werd duidelijk dat de politie de eerste hoofdverdachten ‘binnen had‘. Duidelijk is, dat er in wisselende groepen brand is gesticht. Mede door de aandacht die ze binnen de groep kregen, hebben de jongeren elkaar opgejut om weer iets in brand te steken.

Voorgeleid
Twee tieners zijn woensdag en vrijdag voorgeleid voor de Rechter-commissaris in Zutphen en onder voorwaarden in vrijheid gesteld.

Zekerheid
Met het melden van deze aanhoudingen is bewust even gewacht. De politie wilde eerst voldoende zekerheid krijgen over de rol van de verdachten bij een aantal branden. Te vroeg de aanhoudingen melden, zou het onderzoek kunnen schaden.

Meer aanhoudingen worden in de komende periode niet uitgesloten. De politie kon sommige gedupeerden op de hoogte stellen dat de verdachten die bij hen brand hadden gesticht, inmiddels bekend zijn. Andere gedupeerden krijgen bericht indien hetzelfde voor hen geldt.