Potje picrinezuur tot ontploffing gebracht - GelreNieuws.nl

Potje picrinezuur tot ontploffing gebracht

Geplaatst op 29 september 2009, om 20:53 uur

Archieffoto Fotobureau KerkmeijerAPELDOORN – Bij het Veluws College aan de Waltersingel in Apeldoorn is dinsdag 29 september  een potje picrinezuur tot ontploffing gebracht.

Het potje werd aan het einde van de middag aangetroffen in het scheikundekabinet bij een controle uitgevoerd door de school, naar aanleiding van de recente vondst van een potje picrinezuur in Leiden.

Picrinezuur wordt op scholen gebruikt voor preparaatvorming tijdens de biologie- en scheikundeles. Omdat picrinezuur steeds minder op scholen wordt gebruikt is het mogelijk dat een potje dat jarenlang in een scheikundekabinet staat is ingedroogd. Bij opening van een potje met ingedroogd picrinezuur kan een explosie optreden.

Het picrinezuur wat aangetroffen werd op het Veluws College werd bewaard in een afgesloten kast in een afgesloten ruimte en vormde op zichzelf geen gevaar voor de school en omgeving. Aangezien echter niet duidelijk waar te nemen was of het potje picrinezuur was ingedroogd, is het zekere voor het onzekere genomen. In overleg met de brandweer is besloten het potje op te ruimen. Rond 19:45 uur heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) het potje picrinezuur verwijderd en onschadelijk gemaakt. Het potje is met een kleine plof tot ontploffing gebracht op een locatie nabij de school.

Een ouderavond die ’s avonds op de school zou plaatsvinden is afgezegd.