Problemen met Helmond Sport-bus

Geplaatst op 24 december 2009, om 12:01 uur

APELDOORN – Een autobus met ruim 50 supporters van de voetbalclub Helmond Sport, die op weg waren naar Enschedé voor de bekerwedstrijd FC Twente – Helmond Sport, hebben woensdagmiddag en in de avonduren van 23 december problemen veroorzaakt in de binnenstad van Apeldoorn en daarna op de rijksweg A1 bij de afslag Lochem/Holten en tot slot op de A50 onder tussen Terlet en Hoenderloo.

De politie heeft vier supporters gearresteerd en op het politiebureau ingesloten. De overigen supporters werden geboeid en met de autobus naar Helmond teruggebracht. De voetbalwedstrijd hebben zij niet bijgewoond.

De supporters maakten in de middaguren een tussenstop in Apeldoorn, voor een bezoek aan enkele horecazaken. Ze zorgden daar voor overlast en rumoer. Omstreeks 18.15 uur werden ze door de politie in de autobus gedirigeerd en vertrok de groep richting Enschedé voor de voetbalwedstrijd.

Bij de afslag Holten/Lochem werden ze door de politie van de politieregio Twente tegen gehouden vanwege een noodbevel van de burgemeester van Enschedé en vervolgens teruggestuurd naar Helmond.

In de bus namen enkele politiemensen plaats om de passagiers, die zich tegen dit terugsturen verzetten, rustig te houden.

Een sectie ME (20 man) van het korps Noord- en Oost– Gelderland die in Zwolle paraat waren voor de voetbalwedstrijd WHC-Ajax, kon snel worden ingezet en begeleidde de bus richting Helmond.

Toen de autobus daarna via de A1 op de A50 onder Hoenderloo reed, werden enkele supporters in de bus gewelddadig naar de begeleidende politiemensen en de buschauffeur, waarop de autobus op de rijksweg A50 werd stil gezet. Twee politiemensen liepen lichte verwondingen op.

Met assistentie van politiemensen van het KLPD en de regio Gelderland-Midden, konden vier supporters worden gearresteerd wegens bedreiging en geweldpleging. Ze werden ingesloten voor nader onderzoek.  De overige supporters werden allemaal geboeid en daarna in de bus naar Helmond vervoerd.

Het oponthoud bij Hoenderloo heeft geruime tijd geduurd, waardoor er flinke filevorming op de A50 richting Arnhem ontstond.