Duivenhouder vergiftigt roofvogels

Geplaatst op 15 januari 2010, om 16:48 uur

NUNSPEET – Bij een politieonderzoek naar enkele dood aangetroffen roofvogels in de omgeving van de Waterweg in Nunspeet, heeft de politie een 64-jarige man uit Nunspeet verhoord, die heeft bevestigd een verboden gif te hebben gebruikt, met de bedoeling roofvogels te doden. De man is duivenhouder en meende overlast te hebben van deze dieren.

De milieuteam van de politie kwam de man op het spoor, na een onderzoek dat samen met het Groennetwerk (boa’s), de AID en de provincie Gelderland was opgezet.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Na geruime tijd van vooronderzoek is de man donderdag 15 januari verhoord.

In een schuur bij zijn woning werd een hoeveelheid gif aangetroffen dat al enkele jaren niet meer gebruikt mocht worden. Het gif is in beslag genomen.

De 64-jarige verdachte gaf aan, dat hij, op een paal in zijn weiland, een dode, met gif behandelde postduif bevestigde, om daarmee roofvogels te lokken, die na het eten van dat giftige aas dood gingen. De man meende overlast te hebben van roofvogels omdat die volgens hem achter zijn dure postduiven aan zaten.

Reeds meerdere keren werden er dode roofvogels, in de omgeving van zijn huis aangetroffen, die vermoedelijk allen vergiftigd waren. Om hoeveel vogels het gaat is niet duidelijk.Of door de werkwijze van de man, ook andere dieren, waaronder honden en katten, zijn omgekomen, is niet duidelijk. Het onderzoek wordt voortgezet.

Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt  i.v.m. het doden of pogen te doden van beschermde inheemse roofvogels en het in het bezit hebben van een soort vergif waarvan het bezit en het gebruik al ruim drie jaar ten strengste verboden is.