Politie: Redelijk rustige jaarwisseling

Geplaatst op 1 januari 2010, om 13:03 uur

brievenbus-vuurwerk- logoREGIO – In de politieregio Noord- en Oost-Gelderland is de jaarwisseling 2009/2010 vrij rustig verlopen. Er waren geen grote incidenten waarbij forse politie-inzet noodzakelijk was. Dat zegt een woordvoerster van de politie.

Regio IJsselstreek:

In een winkel aan de Frankensteeg in het centrum van Zutphen heeft rond 22.45 uur brand gewoed. De oorzaak van de binnenbrand wordt onderzocht. Bewoners van aangrenzende panden hebben tijdelijk hun pand verlaten. De omvang van de schade is nog niet bekend.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Het slachtoffer dat in Zutphen zwaar gewond raakte aan zijn hand betreft een 18-jarige jongeman. De politie onderzoekt of er eigen vuurwerk in zijn hand is ontploft of dat hij gegooid vuurwerk heeft afgeweerd.

Op de Polsbroek is een 15-jarige Zutphenaar aangehouden. Politiebikers zagen, dat er vuurwerk werd afstoken bij een winkel. Hierbij werd een ruit van een leegstaande winkel vernield. Op de Fien de la Marstraat werd een prullenbak opgeblazen. Hiervoor werd een 16-jarige Zutphenaar aangehouden. Beiden gaan naar het bureau Halt en de schade dient te worden vergoed.

In een horecazaak werd een 20-jarige jongeman aangehouden omdat hij in het pand een rotje afstak. Hiervoor is hij bekeurd.

De brandweer rukte rond 01.45 in Zutphen uit naar de Weerdslag voor een melding van een schuurbrand. De bewoners hadden eerder op de avond vuurwerk afgestoken en het afval netjes opgeruimd in een doos in de schuur. Kennelijk is dit ontvlamd en de brandweer kon de schuur niet meer redden.

Rond 09.00 uur werd gemeld dat er op de Groenmarkt in Zutphen een ruit van een kapperszaak is vernield, mogelijk door vuurwerk. Van een in de buurt geparkeerde auto werd ook een ruit vernield.

In Eefde heeft men op de Schoolstraat en de Rustoordlaan het bushokje vernield. De politie vraagt getuigen zich te melden via 0900 -8844.

De politie moest omstreeks 06.30 uur nog even in actie komen voor een vechtpartij onder enkele jongeren op de Huenderstraat in Eefde. Ze zij uit elkaar gestuurd en mogelijk volgt er nog een aangifte.

Regio Apeldoorn:

De meeste mensen hebben dit jaar echt een feest gemaakt van de jaarwisseling, zo stelt de politie. Ondanks dat waren er toch enkele incidenten waaropj door de hulpdiensten adequaat gereageerd kon worden.

In de overgang naar 2010 en de daarop volgende uren zijn er zo’n twintig brandjes geweest waarvoor de brandweer uitrukte. Hierbij fungeerde een eenheid van brandweer en politie als vooruit geschoven post om een eerste inschatting te maken voor de brandweerinzet. Dit heeft goed gewerkt.

Van schade aan gemeentelijke eigendommen kon aan het einde van de nacht nog niet blijken. Vernielingen aan particuliere-, bedrijfs-, en overheidseigendommen worden meestal in de komende dagen gemeld.

Voorts een aantal meldingen m.b.t. het afschieten van carbid bussen in woonwijken. In geen van de gevallen werd het schieten met carbid aangetroffen.

Reanimatie:
Door twee eenheden moest worden gereanimeerd op een persoon die onwel was geworden aan de Archimedesstraat. De reanimatie over genomen door ambulance personeel mocht helaas niet baten en overleed de persoon aan een natuurlijke doodsoorzaak.

Melding steekpartij:
Werd melding gemaakt van een ruzie aan de Stationstraat. Hierbij zou een persoon zijn gestoken met een mes. Ter plaatse bleek dit niet het geval en bleek de melding loos te zijn.

Ongeval politievoertuig:
Op het kruispunt van de Deventerstraat met de Sallandstraat vond een verkeersongeval plaats waarbij een politievoertuig betrokken was. Door de bestuurder van een personenauto werd geen voorrang verleend aan het politievoertuig. De bestuurder van de personenauto bleek onder invloed van alcohol te verkeren en werd hier voor aangehouden.

Ruit vernield Aldi supermarkt:
Door tot nu toe onbekende(n) werd de ruit van de Aldi supermarkt aan de Auroralaan vernield.

Vernieling Gatso flitspaal:
Aan de Gildenlaan werd de aldaar geplaatste flitspaal vernield. Het kwam niet vast te staan of dit feit gedurende de nieuwjaarsnacht was gepleegd.

Ontvreemde bromfiets:
Op de Deventerstraat werd een persoon aangetroffen als bestuurder van een bromfiets. Deze bromfiets bleek van diefstal afkomstig. De bestuurder werd ter zake diefstal/heling aangehouden en ingesloten.

Festiviteiten:
De festiviteiten waar voor door de gemeente een vergunning werd afgegeven verliepen zonder incidenten. Dit betroffen het nieuwjaarsfeest in de Nettenfabriek en Aftelfeest Marktplein.

Uddel:
Het feest in het dorpshuis en het daarbij behorende vreugdevuur in Uddel verliep zonder incidenten onder toezicht van de twee wijkagenten.

Openlijke geweldpleging:
Ter zake openlijke geweldpleging aan een woning aan de Looierdreef, werden 3 personen aangehouden. Deze personen maakten deel uit van een groep van ongeveer 20 personen.
Toen beiden werden aangehouden werden ook nog twee personen aangehouden voor bedreiging en belediging van de politie. De vier mannen zijn ingesloten voor verhoor.

Caterplein:
Alle besloten feesten op het Caterplein verliepen rustig. Eén persoon werd aangehouden omdat hij in een horecazaak problemen veroorzaakte.

Regio Veluwe:

De brandweer heeft op diverse plaatsen moeten optreden om brandjes te blussen. In een enkel geval kon de bewoner dit ook zelf en de politie heeft bij diverse vuurtjes de feestvierders aangesproken en aangezegd de vuren te doven of te verplaatsen, hetgeen gebeurde.  Horeca- en politiepersoneel heeft bij diverse ruzies opgetreden en één jongeman is aangehouden voor belediging van een agente. Hij is bekeurd. Er zijn een paar grote vernielingen met vuurwerk gepleegd.

Een bankgebouw in Wapenveld liep grote schade aan het interieur op door zwaar vuurwerk. De schuifdeuren om bij de pinautomaten te komen bleken versplinterd en in de pinruimte was ook schade aangericht aan de automaten, vloer en plafond. De bankruimte voor het personeel had ook fikse schade opgelopen en de politie stelt een onderzoek in.

In Putten zijn bij een supermarkt aan de Bilderdijkstraat twee ruiten door vuurwerk vernield. Op de Laan in Nunspeet heeft men een TNT-bus opgeblazen. Op het station van Wezep zijn twee wachthokjes en een vuilnisbak vernield.

Op de Krachthuizerweg in Putten raakte het dak van en rieten recreatiebungalow in brand door vuurwerk. De gealarmeerde brandweer bluste het vuur. Bewoners van een woning aan de Van Dommelenstraat in Heerde konden zelf het vuur in hun coniferenhaag blussen.

In Ermelo en Putten werden twee bestuurders aangehouden voor het rijden onder invloed. Agenten zagen na middernacht op de Waterweg in Putten een auto al slingerend rijden. De 22-jarige Puttense bestuurder had gedronken. Zijn rijbewijs was voor een dergelijk feit al ongeldig verklaard.

In Ermelo zagen agenten een auto zonder licht op de Stationslaan rijden. De  45-jarige bestuurder uit Putten had gedronken en blies op het politiebureau 0.8 promille. Hij bleek geen geldig rijbewijs te hebben en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

De politie onderzoekt de diverse incidenten en vraagt getuigen contact op te nemen met 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Regio Achterhoek:

In de Achterhoek heeft de brandweer voor diverse branden moeten uitrukken. Diverse mensen zijn gedupeerd door een inbraak terwijl zij elders feest vierden en er zijn ook vernielingen gepleegd met vuurwerk. De politie verwacht de

komende dagen nog wel enkele aangiften te krijgen. Ook zijn er meerdere personen aangehouden onder meer voor openlijke geweldpleging.

In Doetinchem zijn vrijdagochtend vroeg zes jongvolwassen aangehouden na een vechtpartij in het centrum. Twee jongeren liepen vermoedelijk een gebroken neus op. De verdachten zijn ingesloten en de politie onderzoekt het gebeurde.
Drie andere verdachten werden eveneens in Doetinchem aangehouden. Eén voor vernieling van een ruit, de ander voor openbare dronkenschap en de laatste voor belediging van een agent.
In Gendringen is een verdachte aangehouden na een mishandeling tijdens een feest en de politie heeft dit in onderzoek.

Tijdens afwezigheid van de bewoners van een woning aan de Sperwerstraat in Didam is ingebroken. Een raam werd vernield en men mist geld. In Rekken werd de deur van een woning aan de Panovenweg opengebroken en werden onder andere de autosleutels meegenomen. In Didam werden tijdens een besloten feest de autosleutels uit de jas van de eigenaresse gehaald. De verdachte, een jarige 17jarige jongen uit Didam werd later door agenten van de politie Zevenaar aan gehouden. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

In Doetinchem heeft men bij het station aan de Terborgseweg een geparkeerd staande auto in brand gestoken. De eigenaar vierde elders in het land de jaarwisseling. De brandweer bluste het vuur. In Lichtenvoorde bleek een papiercontainer in brand te zijn gestoken aan de Gebr. Ketteringstraat. De brandweer bluste het vuur.

De politie vraagt mensen die getuige zijn geweest van strafbare feiten om contact op te nemen met de politie via 0900 – 8844. Dit kan ook anoniem via Meld misdaad Anoniem op 0800 – 7000.