Nog twee aangifte in ontuchtzaak

Geplaatst op 13 maart 2010, om 10:55 uur

ZUTPHEN – De ontuchtzaak in Zutphen, waarbij een man ervan wordt verdacht minderjarige jongens tegen betaling te hebben misbruikt, is omvangrijker dan aanvankelijk werd gedacht.

Justitie maakte begin januari al bekend dat de man zich vergrepen zou hebben aan twee scholieren. Het aantal aangifte tegen de verdachte is inmiddels opgelopen naar vier. De verdenkingen tegen de zestiger zijn zo ernstig dat de Raadkamer van de rechtbank Zutphen zijn voorlopige hechtenis met 90 dagen heeft verlengd.

Drie jongens zitten op dezelfde school in Zutphen: de praktijkopleiding PP12A. Een vierde slachtoffertje woont in de buurt van de verdachte. Justitie wil slechts kwijt dat het om ‘een zestiger’ gaat. De man wist de knaapjes zijn huis in te lokken, waarna hij ze betaalde en ze vervolgens seksueel misbruikte.

Overigens beweren mensen uit de omgeving van de Warnsvelder dat de ontuchtpleger al tientallen jaren actief zou zijn. Justitiewoordvoerster Ellen Prummel bevestigt dat er al eens eerder een onderzoek tegen de man is opgestart. Het enige wat het OM daarover kwijt wil, is dat dit ‘langere tijd geleden’ is gebeurd. ,,Daarover is destijds geen aangifte binnengekomen, maar we zijn toch een onderzoek begonnen. Dat bracht echter geen strafbare feiten aan het licht.” Een van de nu binnengekomen aangiften betreft eveneens een zaak van langere tijd geleden.

De arrestatie van de Warnsvelder veroorzaakte begin dit jaar veel commotie. Er werd zelfs een besloten info-avond voor buurtbewoners en ouders in centrum ’t Nut belegd. Niet alleen met het oog op eventuele nieuwe aangiften, maar ook om bezoekers te informeren over hulpverlening en het bij hun kinderen bespreekbaar maken van zedenproblematiek.

Bij huiszoeking in de woning van de verdachte zijn onder meer de computer en beeldmateriaal in beslag genomen. Deze worden nu onderzocht op onder meer kinderporno.

De zaak kwam aan het rollen nadat schoolpersoneel argwaan kreeg en de wijkagent alarmeerde.