FOTOUPDATE: Zutphen strijdtoneel van brandweerwedstrijden - GelreNieuws.nl

FOTOUPDATE: Zutphen strijdtoneel van brandweerwedstrijden

Geplaatst op 28 maart 2010, om 14:45 uur


ZUTPHEN
– Het bedrijvencomplex van BührmannUbbens op industrieterrein De Mars in Zutphen was zaterdag 27 maart het strijdtoneel van de Gelderse provinciale brandweerwedstrijden in de klasse TAS-HD en 112.

De eerste plaats op de TAS-HD baan was, met 1463 punten, voor brandweer Nederhemert. Nummers twee en drie werden Kootwijkerbroek (1447) en Gendringen (1374).

Op de 112 baan werd de brandweer uit Winterswijk eerste met 1208 punten. Gameren (1196) werd tweede en Oldebroek (1192).

De TAS-HD baan
Bij de TAS-HD baan kregen de 11 deelnemende ploegen een melding van een binnenbrand in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Pollaan. Via de alarmcentrale kreeg men te horen dat de er brand in de autowerkplaats was ontstaan en dat de melder daarbij brandwonden aan zijn armen had opgelopen. Ter plaatse  aangekomen werden de ploegen geconfronteerd met de paniekerige melder. Eenmaal gekalmeerd was hij de sleutel tot informatie. De man wist te vertellen dat hij samen met zijn collega met laswerkzaamheden bezig was geweest.  Zijn collega en het zoontje van de collega waren nog in het pand aanwezig. Toen de ploegen naar binnen gingen kwamen de meesten eerst uit in een jeugdhonk, waar vier jongelui zaten te chillen. Die waren zich van geen kwaad bewust en moesten naar buiten worden gestuurd. Bij verdere verkenning werd in een ander deel van het gebouw brand ontdekt. Dit bleek de doorslag van de brand die in de autowerkplaats was ontstaan. In de werkplaats aangekomen werd al snel het eerste slachtoffer gevonden. Dat was het zoontje, het andere slachtoffer lag verderop bij de auto. Nadat deze slachtoffers in veiligheid waren gebracht en overgedragen aan de ambulancedienst kon de brandbestrijding beginnen. Bij de brand in de werkplaats stuitte de ploegen op een vloeistofbrand. Omdat die niet met water kon worden geblust moest eerst een ander blusmiddel worden ingezet. Daarna kon het aan beide zijde worden afgeblust.

De 112 baan
Bij de 112 baan kregen de 10 deelnemende ploegen de melding van een bedrijfsongeval met beknelling bij een enveloppen fabriek aan de Hermesweg in Zutphen. De alarmcentrale vertelde dat er iemand onder een containervrachtwagen terecht was gekomen. Ter plaatse werden de deelnemers geconfronteerd met een hevig geëmotioneerde medewerker van het bedrijf. Ook de vrachtwagenchauffeur meldde zich. Beiden bleken over vitale informatie te beschikken om de klus te klaren. De brandweer richtte zich vervolgens op de bevrijding van het slachtoffer. Daarbij kon de hulp worden ingeroepen van een hulpverleningsvoertuig met zwaar gereedschap. Een lekkend vat met onschuldig demiwater was de eerste hindernis. De alarmcentrale zocht weer contact: vanuit het pand waar de brandweer op het terrein bezig was kwam een automatische brandmelding binnen. Verzoek aan de ploegen om ‘even’ te kijken wat er aan de hand was. De medewerker van het bedrijf herinnerde zich toen opeens dat hij boven met een brander bezig was geweest. Op een boven etage van het pand bleek door de geëxplodeerde gasfles van de brander een kleine brand te zijn ontstaan. Nadat het vuur was geblust kon de ploeg zich weer volledig richten op de bevrijding van het slachtoffer. In de meeste gevallen (een) werd(en) hefkussen(s) gebruikt om de achteras van de vrachtwagen te heffen. De vrachtwagenchauffeur vertelde dat hij een maand geleden ook een degelijk ongeval had meegemaakt en dat het slachtoffer toen bevrijd werd met behulp van een soort grote zware krik. Echter deze aanwijzing tot een snellere manier van bevrijding lieten veel ploegen links liggen.  Vervolgens kon het slachtoffer op aanwijzing van de ambulancedienst worden gered.

Helaas kon onze fotograaf niet bij beide banen aanwezig zijn. Er is willekeurig gekozen welke wedstrijden op foto zijn vastgelegd.