Blusheli’s opnieuw ingezet bij duinbrand

Geplaatst op 16 april 2010, om 10:17 uur

BERGEN – De Koninklijke Luchtmacht heeft vrijdag weer twee Cougar helikopters ingezet voor het blussen van de brand in Bergen. De inzet van de helikopters wordt door zes specialisten van de Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland begeleid.

De helikopters zijn vanmorgen vertrokken vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen voor het nablussen van de brand in Bergen. Gisteren zijn er ook al twee helikopters ingezet en zijn in totaal 20 drops uitgevoerd, totaal zon 50.000 liter water. De helikopters keerden tegen 22.00 uur weer terug op de vliegbasis Gilze-Rijen. De helikopters maken deel uit van het Defensie Helikopter Commando.

De op vliegbasis Gilze-Rijen gestationeerde Chinook- en Cougar helikopters worden regelmatig ingezet voor het blussen van branden. Het blussen van branden gebeurd met behulp van een zogenaamde Bambi-bucket. Dit is een flexibele waterzak die onder de helikopter wordt gehangen. Op deze manier kan een Cougar transporthelikopter 2500 liter water en een Chinook helikopter 10.000 liter water vervoeren.

De afgelopen jaren hebben zowel de Cougar als de Chinook haar waarde bewezen bij het blussen van branden. De helikopters zijn vorig jaar nog ingezet bij duinbranden in Schoorl. Daarvoor zijn ze nationaal o.a. ingezet bij de cacaobrand in Zaandam, een natuurbrand bij Austerlitz, de duinbranden bij Heemskerk en een brand in een opslagloods in Venlo. Internationaal zijn de helikopters ingezet bij de grote bosbranden in Portugal (2006) en Griekenland (2007). Mede door de ondersteuning van de helikopters wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de civiel -militaire samenwerking bij het bestrijden van calamiteiten.

Op dit moment zijn er ook 5 Cougar helikopters ingezet in Afghanistan.