Minder hardrijders na verkeersproject - GelreNieuws        

Minder hardrijders na verkeersproject

Geplaatst op 29 juni 2010, om 15:05 uur

ACHTERHOEK – De politie heeft de afgelopen maanden extra snelheidscontroles uitgevoerd op de N318. Aanleiding voor de extra controles was het hoge ongevalrisico. De kans op een ongeval was op gedeelten van de N318 ruim een kwart hoger dan op andere provinciale wegen in Gelderland. Na een periode van extra verkeerscontroles rijden er nu minder weggebruikers te hard.

De N318 ligt tussen de N18 bij Varsseveld en het kruispunt met de N319 en N312 bij Winterswijk. Uit recente metingen, uitgevoerd door de provincie Gelderland, bleek dat er minder weggebruikers te hard rijden. Eerder reed 15% te hard, in het eerste half jaar van 2010 was dat nog maar 9%. De politie heeft in de periode van 23 januari tot 11 juni frequent op meerdere locaties het snelheidsgedrag van passanten gecontroleerd. In totaal werden er in ruim vierenhalve maand ruim 2700 bekeuringen uitgeschreven. De politie hoopt dat met het teruggedrongen percentage hardrijders ook het aantal ongevallen afneemt. Dit moet later uit nadere ongevalanalyse blijken.

De kans op een ongeval op het nog niet gereconstrueerde wegvak van de N318, de Ringweg in Aalten, ligt 27% hoger dan op andere wegen in de provincie. Tussen 2005 en 2008 gebeurden er 280 aanrijdingen op de N318. Vier aanrijdingen kenden een dodelijke afloop. Bij 58 aanrijdingen raakte er in die vier jaren minimaal één betrokkene gewond. Uit onderzoek bleek dat te weinig afstand houden één van de grootste oorzaken is, hierdoor ontstonden 107 aanrijdingen. Ook bleek het niet verlenen van voorrang een oorzaak. Doordat bestuurders elkaar geen voorrang of doorgang verleenden ontstonden er 49 aanrijdingen. Snelheid is in veel gevallen mede de oorzaak van het ongeval.