Dode door noodweer

Geplaatst op 14 juli 2010, om 22:59 uur


VELTHUIZEN –
In de hele regio Noord- en Oost-Gelderland zijn op woensdagavond 14 juli vele meldingen binnen gekomen bij de meldkamers van de hulpdiensten vanwege het extreem slechte weer.

De meeste meldingen kwamen binnen tussen 18.45 uur en 20.00 uur ‘s avonds. De hulpdiensten zijn veelvuldig ingezet en hebben zelf ook erg veel hinder ondervonden van de slechte weersomstandigheden.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Rond 18.45 kwam bij de hulpdiensten de melding binnen dat in een gedeelte van de Achterhoek de stroom is uitgevallen. Er is direct hard gewerkt om de stroomvoorziening terug te krijgen in dat gebied. Later op de avond was de stroom weer terug.

Op het Zwarte Cross terrein in Lichtenvoorde is lichte schade ontstaan.

Bij Vethuizen op een camping bij het Kempersplas zijn door het extreem slechte weer tien caravans in het water beland. Direct zijn daar brandweer, ambulance, duikers en politie ter plaatse gegaan. Ook hier hebben de hulpdiensten veel moeite gehad om ter plaatse te komen. Hierbij viel één dode en acht personen zijn met verwondingen naar verschillende ziekenhuizen vervoerd. Daarnaast hebben diverse mensen snijwonden en kneuzingen opgelopen. Zij zijn ter plaatse in een nabij gelegen boerderij opgevangen en behandeld. Dertig campinggasten worden door de gemeente Montferland opgevangen. Er zijn ook twee telefoonnummers geopend waar betrokkenen naartoe kunnen bellen voor meer informatie: 0316-291392 en 0316-291390.

In de directe omgeving van de camping in Vethuizen zijn zes hoogspanningsmasten omgevallen. Inmiddels heeft Tennet de spanning van de masten afgehaald. De politie waarschuwt om niet in de omgeving van deze hoogspanningsmasten te komen. In dit gebied is een noodbevel van kracht. De Mobiele Eenheid gaat dit gebied vannacht bewaken om bezoekers te weren en eigendommen van omwonenden te beschermen.

Daarnaast zijn er bij de meldkamers van de hulpdiensten extreem veel meldingen binnengekomen die gaan over takken op de weg en wegen waar het verkeer geen doorgang heeft. De brandweer heeft alle kazernes voorafgaand aan het slechte weer volledig bemand.

De politie heeft zo’n 150 mensen extra in dienst gehouden om acuut hulpverlening te bieden. De ambulancedienst beschikte over vijf extra ambulances vanuit andere regio’s. De Veiligheidsregio heeft eerder vandaag een persbericht uitgedaan waarin gewaarschuwd werd voor het extreme weer. Mensen werden opgeroepen tijdig voorzorgsmaatregelen te treffen en niet de weg op te gaan.