KLPD onderzoekt landing luchtballonnen - GelreNieuws        

KLPD onderzoekt landing luchtballonnen

Geplaatst op 4 augustus 2010, om 18:25 uur

NUNSPEET – Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) stelt een onderzoek in naar de landingen van twee luchtballonnen op de A28 dinsdag 3 augustus 2010. Omstreeks 21.30 uur kwam een luchtballon in de middenberm en een luchtballon op de vluchtstrook van de A28 terecht. Niemand raakte hierbij gewond.

De Unit Luchtvaarttoezicht van het KLPD stelt in dit soort gevallen altijd een onderzoek in. Medewerkers van het KLPD zijn gisteravond ter plaatse gegaan en hebben de piloot die in de middenberm landde, een 42-jarige inwoner van Westbroek, ter plaatse gehoord. De andere piloot zal op een later tijdstip worden gehoord.

De twee luchtballonnen van hetzelfde bedrijf uit Soest waren in Ermelo vanaf een camping opgestegen voor de vlucht van een uur. De wind stond richting Nunspeet, waar voldoende gelegenheid is om te landen. De piloot verklaarde dat de wind iets draaide en vervolgens verdween. Hij zag geen andere mogelijkheid dan om de landing op de A28 in te zetten.

In het onderzoek zal worden meegenomen een meteorapport dat is opgevraagd bij het KNMI. De piloot beschikte over het juiste brevet en had een verklaring van geen bezwaar van de eigenaar van de grond vanwaar ze vertrokken. Er was ook toestemming van de provincie om de ballonvaart uit te voeren.

Het onderzoek zal uit moeten wijzen of er geen strafbare feiten zijn gepleegd. Ingevolge het kapstokartikel van de Wet Luchtvaart mag men, als er aan het luchtverkeer wordt deelgenomen, geen zaken of personen in gevaar worden gebracht. Uiteindelijk zullen de bevindingen in een proces-verbaal worden opgetekend en aan de officier van justitie in Haarlem worden gezonden. Deze zal besluiten of er al dan niet een vervolging ingesteld zal worden.

De Unit Luchtvaartpolitie had gisteren meerdere zaken in onderzoek. In Haamstede landde een zweefvliegtuig op de openbare weg en op Teuge landde een lesvliegtuig zo hard dat het neuswiel afbrak. Bij beide incidenten vielen geen gewonden en was er slechts sprake van materiële schade.