Drie hennepkwekers aangehouden

Geplaatst op 20 september 2010, om 16:17 uur

ZUTPHEN/WARNSVELD/EERBEEK – De Politie Noord- en Oost-Gelderland heeft op maandag 20 september tijdens een zogeheten ‘veegdag’ in Eerbeek, Zutphen en Warnsveld drie hennepkwekerijen geruimd. In totaal zijn er zo’n  650 planten in beslag genomen en vernietigd.

Er werden drie verdachten aangehouden. De aanpak van henneptelers heeft prioriteit voor de politie omdat dit strafbare feit vaak samen gaat met andere vormen van criminaliteit zoals overlast, grof geweld en witwassen. Waar mogelijk zet de politie in op het ‘kaal plukken’ van de criminelen.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De ontmantelde hennepkwekerijen bevonden zich in woningen aan de Bagijnenland in Zutphen, de Lammerhof in Warnsveld en de Boerhavelaan in Eerbeek. In Zutphen trof de politie een kwekerij aan met ruim 200 planten, in Warnsveld ruim 80 planten en in Eerbeek is er een kwekerij ontmanteld met bijna 350 planten. Uit onderzoek bleek dat er bij de woningen illegaal stroom is afgetapt. De energieleverancier legt vermoedelijk een naheffing op. De aangetroffen planten en apparatuur zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

Er zijn maandag in totaal drie mannen aangehouden. In Eerbeek is een 30-jarige man uit Eerbeek aangehouden. Bij de kwekerij in de Zutphense woning is een 32-jarige Zutphenaar aangehouden. Bij de Warnsveldse woning is een 29-jarige man uit de gemeente Zutphen aangehouden. De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de exploitatie van de hennepkwekerijen en zijn voor nader verhoor ingesloten.

In het verleden beperkte de aanpak van hennepplantages zich voornamelijk tot het ontruimen van de hennepplantages en uiteraard het aanhouden van de eigenaar. Nu wordt veel meer geïnvesteerd in het terug krijgen van het geld dat is verdiend met de hennepteelt, ook wel het wederrechterlijk verkregen voordeel genoemd. Zo wordt de crimineel daar getroffen waar het hem het meest raakt: in zijn portemonnee.

Vooral bij hennepkwekerijen is het relatief eenvoudig om criminelen financieel ‘kaal te plukken’ omdat je het strafbare feit al kunt bewijzen (de hennepteelt). Er wordt dan berekend hoeveel geld er ongeveer verdiend is met de hennepteelt. Dit hangt ondermeer af van het aantal oogsten die er zijn geweest. Als duidelijk is hoeveel geld er ongeveer met de criminele activiteit is verdiend, legt de politie beslag op bijvoorbeeld dure auto’s, sieraden en woningen van verdachten. Bij de hennepkwekerijen in Eerbeek, Zutphen en Warnsveld bleek het helaas niet mogelijk om direct beslag te leggen op luxegoederen.

Wel zal ook hierbij het wederrechterlijk verkregen voordeel worden berekend en waar mogelijk achteraf het voordeel op de verdachten worden teruggehaald.

In 2008 en 2009 rolde de politie Noord- en Oost-Gelderland nog respectievelijk 93 en 122 kwekerijen. In 2010 werden tot nu toe al 113 kwekerijen opgerold. Hierbij werden in totaal ruim 36000 hennepplanten aangetroffen en vernietigd.