Brandweer Laren winnaar clusterwedstrijden

Geplaatst op 9 oktober 2010, om 18:29 uur


EERBEEK
– Het team van de Larense brandweer heeft zaterdag in Eerbeek de wedstrijden van het Cluster IJsselstreek gewonnen. Met een totaalscore van 692 punten was Laren een beter dan Lochem (620) en Barchem (614).

Aan de wedstrijden in Eerbeek deden zaterdag vijf verschillende teams mee. Brummen eindigde op de vierde plaats en Zutphen werd laatste.

De brandweerlieden werden op pad gestuurd voor een brandmelding in een technische ruimte bij papierfabriek Coldenhoven in Eerbeek. Nagenoeg ter plaatse bleek dat het om loos alarm ging. Direct daarna kreeg men de melding van een verkeersongeval met beknelling op een bospad in de buurt. Een hele omschakeling, omdat de teams zich hadden voorbereid op een brandmelding.

Ter plaatse werden de brandweermensen opgevangen door een bosbouwer met een ronkende kettingzaag. De man was zo hevig geschrokken dat hij niet door had dat hij met de lopende kettingzaag in het rond liep te zwaaien. Nadat de man tot bedaren was gebracht konden de brandweerlieden verder op onderzoek uit.

Het bleek dat een automobilist in volle vaart achterop een bosbouwmachine (tractor met een kraan en grote laadbak voor boomstammen) was gebotst. De bestuurder van een bosbouwmachine was erg geschrokken, hij bleek ongedeerd.

Een boomstam was dwars door de voorruit van de auto geschoten en had het hoofd van de bestuurder op enkele centimeters na gemist. Op de motorkap en naast de auto waren ook enkele boomstammen terecht gekomen. Twee dooie hertjes achterin de kofferbak en een jachtgeweer op de achterbank deden vermoeden dat het om een stroper ging.  De man zat vast in zijn auto.

De brandweerlieden kregen de opdracht van het  inmiddels gearriveerde ambulancepersoneel om het dak van de auto te verwijderen zodat de man voorzichtig uit de auto kon worden gehaald. Dat bleek vanwege de boomstammen op, naast en door de auto heen een hele klus. Alle teams vergaten de accu van de auto los te koppelen waardoor een klein brandje onder de auto ontstond. In de meeste gevallen kon het brandje met een brandblusser worden gedoofd en werd daarna alsnog de accu los gekoppeld. Nadat het dak was los geknipt kon het automobilist uit de auto worden gehaald. Nadat het slachtoffer was overgedragen aan de ambulancedienst en het materieel was ingepakt was de inzet ten einde.

Uit handen ven Brummens burgemeester Niels Joosten kreeg het team van Laren de wisselbeker, in de vorm van een brandweerauto, uitgereikt. Het team wist de klus op de meest veilige manier en in de snelste tijd te klaren en behaalde daarmee de eerste plaats. De burgemeester, die ’s middags ook  even een kijkje had genomen bij de wedstrijden, had grote bewondering voor alle teams. ,,Ik ben zeer trots op deze mensen. De mate van professionaliteit van deze vrijwilligers is erg hoog.”