Roodlicht controles in Zutphen

Geplaatst op 8 oktober 2010, om 18:19 uur

ZUTPHEN – Naar aanleiding van meldingen over verkeersgevaarlijke gedragingen veroorzaakt door fietsers die het rode verkeerslicht negeren op de kruising Gerard Doustraat in Zutphen, heeft de politie onlangs diverse malen gecontroleerd.

Tijdens het uitschrijven van de bekeuring wijst de politie vooral op risico’s die de vaak jeugdige fietsers nemen.

De politie roept ouders op om dit onderwerp thuis bespreekbaar te maken. De klachten gaan over het verkeersgedrag op de kruising van de Spittaalstraat met de Tademasingel en de Gerard Doustraat, en dan vooral in de ‘spitsuren’. In de ochtend- en avondspits blijken veel fietsers, vaak jeugdigen, op genoemde kruising door rood licht te rijden. Kennelijk realiseren zij zich niet dat andere weggebruikers dan soms een noodstop moeten maken of het stuur moeten omgooien om een aanrijding te voorkomen.

Voor de zomer heeft de politie Zutphen al diverse controles uitgevoerd. Dit leidde tot een duidelijke afname van het aantal overtredingen. De afgelopen weken signaleren agenten weer een toename van het aantal fietsers dat door rood fietst. Ook komen er weer klachten over hun gedrag bij de politie binnen. Reden voor de politie om weer een aantal controles uit te voeren.

Tijdens de controles is duidelijk dat de mond-tot-mondreclame en mediamogelijkheden (sms-en, twitteren) zorgen dat het aantal feitelijke overtredingen op dat moment daalt. Werden de eerste dagen vaak meer dan twintig fietsers bekeurd, bij de laatste controle reden zes fietsers door rood. Bij de overtreders blijkt nog steeds, dat redelijk wat tieners het rode verkeerslicht negeren.

De komende weken zal de politie Zutphen toezien op de naleving van de verkeersregels.