Stikstof werd medewerkster slagerij fataal

Geplaatst op 27 oktober 2010, om 14:01 uur

GROENLO – Het vrijkomen van een (te) grote hoeveelheid stikstof is de medewerkster van de centrale slagerij van Vion in Groenlo dinsdagavond fataal geworden. De 60-jarige vrouw uit Lichtenvoorde kwam door verstikking om het leven.

Drie andere schoonmakers die in de vriesruimte aanwezig waren werden met ademhalingsproblemen en onderkoelingsverschijnselen naar ziekenhuizen vervoerd. Het gaat om een 23-jarige vrouw uit Almelo, een 41-jarige vrouw uit Groenlo en een 35-jarige man uit Hengelo (O). De beide vrouwen verkeren volgens de politie intussen in redelijke conditie en mogen naar verwachting binnenkort naar huis. De 35-jarige man verkeert buiten direct levensgevaar, maar moet wel voor behandeling in het ziekenhuis blijven.

Twee andere medewerkers van Vion klaagden eveneens over ademhalingsproblemen maar konden na in het ziekenhuis te zijn behandeld weer huiswaarts keren.

Politie, arbeidsinspectie en Vion zelf stellen een onderzoek in naar de oorzaak van de lekkende stikstof. Dit onderzoek kan mogelijk één of meer dagen duren.

De stikstof wordt gebruikt bij het aanvriezen van vlees. Stikstof verdringt zuurstof waardoor ademhalingsproblemen ontstaan. Op het moment van het ongeval gisteravond omstreeks 20:50 uur waren 15 schoonmakers in het pand aanwezig.

Het overleden slachtoffer is een werkneemster van Vion, de overigen waren van een extern schoonmaakbedrijf. Vion Groenlo, waar circa 300 mensen werken, heeft de werkzaamheden vandaag hervat.