Einde voor brandweerduiken in VNOG - GelreNieuws.nl

Einde voor brandweerduiken in VNOG

Geplaatst op 17 december 2010, om 21:48 uur

APELDOORN – De duikteams van de brandweer in Borculo en Gendringen worden opgeheven. Ook valt het doek voor de andere duikteams in de veiligheidsregio. Dat besloot het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland in de vergadering van afgelopen donderdag.

Daar namen de burgemeesters van de regiogemeenten zich voor om van ‘reddend en bergend’ duiken over te gaan naar ‘oppervlakte- en grijpredding’. Het duiken zoals het nu is ingericht, is daarmee geen taak meer van de Veiligheidsregio.

Clustercommandant Hilbrand Meijer van de Brandweer Achterhoek Oost heeft donderdagavond op een ‘emotionele bijeenkomst’ de duikers ingelicht. “Ik begrijp de emoties, want ik ben zelf ook jaren duiker geweest, maar ik begrijp het besluit van het bestuur ook.”

Al eerder had het bestuur besloten om alleen nog te spreken over ‘bergend’ duiken. Uit diverse (nationale) onderzoeken blijkt immers dat de duikteams vrijwel nooit op tijd kunnen zijn om een reële kans te hebben iemand levend uit het water te halen. Van redding is dan al geen sprake meer. Bovendien worden er steeds strengere opleidings- en veiligheidseisen aan de duikers gesteld en kost het in stand houden van duikploegen steeds meer geld.

In het brandweercluster IJsselstreek (Brummen, Lochem en Zutphen) is inmiddels een steunpunt oppervlakte- en grijpredding ingericht. De middelen voor grijpredding horen bij de vaste uitrusting van een tankautospuit (brandweerauto), de middelen voor oppervlakteredding worden op een aantal tankautospuiten daaraan toegevoegd. Daardoor kunnen de hulpverleners veel eerder op de plaats van het ongeval zijn. De opgedane ervaringen met grijp- en oppervlakteredding zijn uitermate positief. De komende tijd zal onderzocht worden bij welke brandweerposten in de regio dergelijke steunpunten het meest effectief gestationeerd kunnen worden.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com