Einde voor duikteams brandweer nadert

Geplaatst op 11 december 2010, om 15:05 uur

BORCULO/GENDRINGEN – Het laatste uur heeft geslagen voor de duikteams van de brandweer in de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland. Aankomende donderdag valt vrijwel zeker de beslissing om de duikteams op te heffen.

Maanden lang stonden de duikteams van de brandweer ter discussie. „Duikteams zijn relatief duur en uit onderzoek blijkt dat de afgelopen decennia er meer duikers zijn omgekomen, dan er mensen zijn gered uit het water”, zegt clustercommandant Hilbrand Meijer van de Brandweer Oost Achterhoek in de TC Tubantia.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Regionale duikteams komen vanwege de lange aanrijdtijden vrijwel altijd te laat op de ‘plaats incident’ om nog levensreddende handelingen te verrichten. „De eerste minuten zijn cruciaal. Eigenlijk zijn omstanders de beste mensenredders, gevolgd door hulpverleners die snel ter plaatse zijn.”

De brandweer in de Achterhoek beschikt nu over twee duikteams in Borculo en Gendringen. Een dure aangelegenheid voor de brandweer, want een duikteam als in Borculo kost op jaarbasis zo’n 40.000 euro. „In Zutphen is het duikteam al opgeheven en omgevormd in een oppervlaktewater reddingsteam.”

Ook de duikteams in Apeldoorn, Elburg, Harderwijk en Heerde worden waarschijnlijk opgeheven.

Besluit
Aankomende donderdag hakken de burgemeesters van de 22 deelnemende gemeenten in de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland de knoop door. Vermoedelijk wordt het voorstel zoals het er nu ligt opgevolgd. Daarin staat beschreven dat de bestrijding van waterongevallen als regionale taak wordt opgeheven. Vanuit de regio wordt er dus geen geld meer in het brandweerduiken gestoken. In plaats daarvan worden zogenaamde grijpredding en oppervlakteredding aan de brandweerbasiszorgtaak toegevoegd.

Er lijkt dus een einde te komen aan de duikteams van de brandweer in Borculo en Gendringen. De afzonderlijke brandweerclusters kunnen zelf bepalen of ze, op basis van de risico’s, het reddend duiken in stand willen houden. Gezien de financiële situatie lijkt dat ook geen optie.

Het complete voorstel van de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland is te lezen op de site: vnog.nl