Jongen verzon aanval met brandende vloeistof

Geplaatst op 10 december 2010, om 14:40 uur

ZUTPHEN – De politie heeft deze week een onderzoek afgerond naar een incident waarbij op 1 juli 2010 een toen 18-jarige Zutphenaar in zijn woonplaats brandwonden zou hebben opgelopen. Het verhaal blijkt verzonnen.

Hij wordt met twee vrienden ervan verdacht betrokken te zijn bij het in brand steken van de auto van één van hen. Tegen het trio wordt proces-verbaal opgemaakt.

Brandwonden
De politie kreeg op 1 juli omstreeks 02.50 uur een melding van het Gelreziekenhuis in Zutphen dat daar een jongeman werd behandeld die brandwonden op zijn gezicht en armen had. Het slachtoffer verklaarde tijdens een eerste contact met de politie, dat hij op de Stationsstraat in Zutphen plotseling een brandende vloeistof in zijn gezicht gegooid/gespoten kreeg. De verdachten waren de Lokenstraat ingevlucht. Hij had de vlammen weten te doven en was daarna naar het ziekenhuis gegaan voor behandeling.

Onrust
Het incident zorgde voor veel onrust in Zutphen en via de media werd een getuigenoproep gedaan. Dit leverde geen tips op.

Brand Apeldoorn
Tijdens het politieonderzoek ontstond het vermoeden dat de jongeman betrokken was geweest bij een brandstichting in Apeldoorn, waarbij hij de brandwonden had opgelopen. Deze brand woedde in de nacht van 1 juli in een auto aan de Zadelmakersdonk hoek Barnewinkel. Hierbij brandde de auto volledig uit.

Aanhoudingen
In het politieonderzoek werd de Zutphenaar en een 23-jarige plaatsgenoot verhoord. Zij bekenden hun aandeel in de brandstichting, waarbij bleek dat de auto van een vriend was. Deze verdachte, een 32-jarige Apeldoorner, (was onvindbaar) en werd verleden week opgespoord en aangehouden. Hij is voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zutphen en onder voorwaarden in vrijheid gesteld.

De politie maakt proces-verbaal op tegen het trio, waarbij de gewonde jongeman en de Apeldoorner ook nog zijn verhoord over het doen van een valse aangifte.