Orka Morgan niet terug naar zee - GelreNieuws        

Orka Morgan niet terug naar zee

Geplaatst op 10 december 2010, om 12:07 uur

HARDERWIJK – Orka Morgan gaat niet terug naar zee. Dat is de belangrijkste conclusie van een wetenschappelijk onderzoek naar wat het beste voor het dier is. De verzwakte orka werd in juni uit de Waddenzee gehaald.

Morgan werd naar het dolfinarium in Harderwijk gebracht waar het dier helemaal is opgeknapt. Maar terug naar zee is geen optie, omdat de familie van Morgan niet is opgespoord. Het dolfinarium heeft foto’s en dna-materiaal verspreid naar orka-watchers, maar Morgans familie is niet gevonden. Een orka kan in zee alleen overleven als het dier in een familiegroep rondzwemt.

Verschillende dierenrechtenorganisaties protesteerden tegen de “gevangenschap” van de orka. Volgens de dierenrechtenorganisatie PETA wil het Dolfinarium Morgan helemaal niet meer terugzetten, omdat ze inmiddels een attractie is geworden en het steeds moeilijker wordt om het dier weer terug te zetten als ze langer vast blijft zitten. Volgens het Dolfinarium is dat onzin.

Het komt haast nooit voor dat een orka in Nederland in het wild wordt gezien. De laatste keer zou in 1947 zijn geweest. In 1963 spoelde een dode orka aan op het strand van Noordwijk.