Burgernet nu ook in Zutphen

Geplaatst op 25 januari 2011, om 17:57 uur

ZUTPHEN – De gemeente Zutphen is op 24 januari gestart met Burgernet, een samenwerkingsverband tussen inwoners, gemeente en politie.

Burgernet vervangt geleidelijk het bestaande SMS-Alert en biedt de mogelijkheid naast SMS nu ook spraakberichten en mails te versturen. Burgernet is een telefonisch en digitaal netwerk van bewoners en ondernemers. De achterliggende gedachte is: hoe meer ogen en oren we gebruiken bij de opsporing van een vermist persoon of verdachte, hoe groter de kans dat we deze samen vinden.

In Zutphen doen 1.287 mensen mee aan SMS-Alert. In totaal kent SMS-Alert 300.000 deelnemers in heel Nederland. Aan alle deelnemers aan SMS-Alert in Zutphen krijgen de vraag om zich aan te melden voor Burgernet. Meedoen kan als je 16 jaar of ouder bent en je registreert. Burgernet is niet anoniem. Wie zich via www.burgernet.nl als bewoner of ondernemer aanmeldt, levert een actieve en waardevolle bijdrage aan de veiligheid en leefbaarheid van de eigen wijk en van de stad. Uiteraard kunnen ook mensen die nu niet meedoen met SMS-Alert zich aanmelden voor Burgernet.

Van SMS-Alert naar Burgernet
Burgernet is sinds november 2008 succesvol actief in vijftig andere gemeenten in Nederland en heeft in totaal al bijna 100.000 deelnemers. Het doel is om Burgernet in heel Nederland in te voeren. Na Limburg-Noord is de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland de tweede regio die overgaat van SMS-Alert naar Burgernet. In eerste instantie zullen deelnemers nog gewoon een SMS-Alert bericht ontvangen, binnen enkele maanden kunnen zij ook Burgernetacties verwachten.

Burgernetactie
Zodra er bij de meldkamer een melding binnenkomt van bijvoorbeeld een vermist kind, een overval of een inbraak, start de meldkamer van de politie een Burgernetactie. Er moet hierbij altijd sprake zijn van een duidelijk signalement van een persoon en/of omschrijving van een voertuig. Deelnemers van Burgernet krijgen vervolgens een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon, of een SMS of mailtje, met het verzoek uit te kijken naar een bepaald persoon of voertuig vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Als de Burgernetactie ten einde is ontvangen alle opgeroepen deelnemers een bericht over de afloop van de actie.

Op de website www.burgernet.nl is uitgebreide informatie en een filmpje over Burgernet te vinden.