Tientallen meisjes geconfronteerd met schennispleger

Geplaatst op 7 januari 2011, om 12:48 uur

ZUTPHEN/BRUMMEN – De politie zoekt contact met slachtoffers die rond de zomerperiode van 2010 in de omgeving van Zutphen, Brummen, Hall of Eerbeek met een schennispleger zijn geconfronteerd. Deze 35-jarige verdachte heeft bij de politie verklaard tientallen meisjes onderweg naar- en van school met zijn gedrag te hebben geconfronteerd.

Schrik of…
Geconfronteerd worden met een schennispleger zorgt bij het ene slachtoffer voor schrik en angstgevoelens; de ander haalt de schouders op. Voor de eerste categorie, en we hebben het dan meestal over tienermeisjes of jonge vrouwen, wil de politie zoveel mogelijk slachtoffers spreken die met een schennispleger geconfronteerd zijn. Soms resulteert dit in een hulpverleningstraject en soms in een aangifte tegen de verdachte. Informatie over een verdachte (signalementomschrijving, vervoermiddel of locatie) is van belang voor het politieonderzoek. Tijdens de dagelijkse surveillance maken agenten gebruik van verkregen informatie.

Herkend
In het onderzoek dat nu in het politiedistrict IJsselstreek loopt, werd door oplettendheid van een wijkagent, een 35-jarige schennispleger uit de omgeving van Nijmegen ‘ontmaskerd’. De signalementomschrijving door een slachtoffer zorgde voor herkenning.

Tientallen feiten
De man heeft verklaard in de omgeving van Zutphen, Brummen, Eerbeek en Hall tientallen malen schennis te hebben gepleegd. Hij was met een auto in deze regio en pleegde de schennis vooral op stille weggetjes. Vaak ging het om fietsroutes waar meisjes naar- en van school voorbij kwamen. De ene keer stond hij met ontbloot geslachtsdeel buiten de auto, soms zat hij ook in de auto terwijl hij een passerende fietsster met zijn handelen confronteerde.

Aangiften

In de politiesystemen zijn twee aangiften gevonden die vermoedelijk zijn te koppelen aan deze verdachte. De politie wil graag in contact komen met meisjes die zich herkennen in dit bericht en alsnog aangifte willen doen of een gesprek over eventuele hulpverlening willen. Zij kunnen contact opnemen met de zedenpolitie in Zutphen via 0900 – 8844.

Proces-verbaal

Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt en het dossier wordt bij de officier van justitie ingeleverd.

Tot slot

De politie vraagt mensen die met een schennispleger geconfronteerd worden om altijd melding bij de politie te doen. Probeer zoveel mogelijk informatie te onthouden en geef dit door. De politie is bereikbaar op 0900 – 8844.