NOS aan de slag op Vrijeschool in Zutphen

Geplaatst op 19 mei 2011, om 09:40 uur

ZUTPHEN – Voor één dag geen Nederlands, wiskunde of geschiedenis. In plaats daarvan aan het werk met camera’s en microfoons waarmee radio- en televisieonderwerpen worden gemaakt: dat is ‘NOS on Tour’. Onder deze noemer bezoekt de NOS dit schooljaar een groot aantal middelbare scholen. Op maandag 30 mei is de Vrijeschool in Zutphen aan de beurt. Leerlingen van die school maken dan hun allereerste nieuwsreportage.
Om zo professioneel mogelijk te werk te gaan, beginnen de workshops radio en televisie met een uitleg over wat nieuws eigenlijk is. Journalisten van de NOS onthullen hoe je van een nieuwsfeit zo goed mogelijk een radio- of televisieonderwerp maakt. Daarbij komen natuurlijk ook de basisvragen uit de journalistiek (Wie? Wat? Waar? Waarom? en Hoe?) aan bod. Met de theorie in het achterhoofd gaan de scholieren op pad. Eén groep gaat televisieonderwerpen maken, de andere groep radio-items. De jongeren gaan daarvoor op zoek naar hun eigen nieuws. De beeld- en geluidreportages komen allemaal op de website van ‘NOS on Tour’ (www.nos.nl/ontour) te staan. 

Dit schooljaar geeft de NOS aan zo’n kleine twintig middelbare scholen een tv- en radioworkshop. Aan het einde van het schooljaar wordt door een vakjury onder voorzitterschap van Hans Laroes, hoofdredacteur NOS Nieuws, het beste radio en televisie-item gekozen. De winnende makers brengen een bezoek aan de NOS-studio in Hilversum.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Het project ‘NOS on Tour’ omvat alle activiteiten van de NOS op het terrein van nieuwseducatie. Het doel is tweeledig. Enerzijds wil de NOS jongeren ‘mediawijs’ maken door met hen te praten over het huidige medialandschap. Anderzijds gaat de NOS tijdens de ‘NOS on Tour’-bijeenkomsten met de jongeren in gesprek over de vraag “Wat doet de NOS goed in de nieuwsvoorziening en wat kan beter?”. Het nieuwswijs maken van jongeren beschouwt de NOS als één van haar maatschappelijk taken.