Politie jaagt op fietshelers

Geplaatst op 20 mei 2011, om 13:38 uur

APELDOORN – De politie heeft op donderdagmiddag en –avond 19 mei helingcontroles gehouden. Passerende fietsers zijn onderworpen aan een technische controle van hun tweewieler. In de eerste vier maanden van 2011 kwamen er bij de politie tientallen aangiftes van fietsendiefstal minder binnen dan in dezelfde periode vorig jaar. De politie hoopt dat haar controles hebben bijgedragen aan deze daling.

Agenten hebben ’s middags enkele uren gecontroleerd rondom de Matenpoort in Apeldoorn. ’s Avonds zijn de controles voortgezet bij de fietstunnel (onder NS station) aan de 2e Wormenseweg. In totaal zijn negen fietsen aangetroffen waarvan het vermoeden bestond dat deze van diefstal afkomstig waren. Dankzij de controle is één gestolen fiets wel heel snel teruggevonden. ’s Middags is er in Raalte een elektrische fiets vanuit een schuur gestolen, deze is bij de controle ’s avonds aangetroffen. Tegen degene die de gestolen fietsen in bezit hadden wordt proces-verbaal opgemaakt. De fietsen zijn in beslag genomen en worden, indien mogelijk, aan de rechtmatige eigenaar teruggeven.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

In 2010 kwamen er bij de politie 1638 aangiftes van fietsendiefstal binnen. In 2009 waren dat er nog 2025. Het lijkt erop dat de dalende trend ook dit jaar doorzet. In de eerste vier maanden van 2011 kwamen er 455 aangiftes binnen tegen 538 in dezelfde periode vorig jaar. De politie hoopt dat de helingcontroles hebben bijgedragen aan deze daling. In 2010 heeft de Apeldoornse politie 97 verdachten aangehouden voor heling, zij hoopt dat dit aantal in 2011 nog hoger ligt.

De politie adviseert om bij het kopen van een fiets, bromfiets, scooter of snorfiets alert te zijn. Via internetsites worden fietsen aangeboden en de consument is zelf verantwoordelijk om een bewuste keuze te maken. Vraag bij de koop van een tweedehands tweewieler altijd om een aankoopbon. Ook is het handig om het framenummer te controleren. Via de website www.stopheling.nl kunnen consumenten op basis van een serienummer controleren of de fiets als gestolen geregistreerd staat. De site biedt geen 100% garantie dat de (brom/snor) fiets niet van diefstal afkomstig is, het kan als hulpmiddel gebruikt worden.

Remedie blijft: ‘Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook’.