Politie waarschuwt voor nepcollectant

Geplaatst op 11 mei 2011, om 15:13 uur

LIEVELDE – De politie waarschuwt inwoners van Lievelde voor vermoedelijke oplichting door een nepcollectant. Er is geprobeerd onder valse voorwendselen bewoners geld afhandig te maken. Let daarom goed op zodat uw geld niet op de verkeerde plek terecht komt.

In Lievelde is op dinsdag 10 mei bij een bewoonster via een zogeheten babbeltruc geprobeerd om geld afhandig te maken. Een man van een jaar of twintig met een geel/groen shirt en een spits gezicht, belde aan en vroeg de vrouw via een bonnenboekje om geld voor een onderzoek naar kanker. De vrouw is niet op het verhaal van de man ingegaan en heeft de politie later geïnformeerd. Onderzoek heeft uitgewezen er geen officiële collecte van het kankerfonds in Lievelde gaande was. De politie waarschuwt voor nepcollectanten en raadt mensen aan om alert te zijn op dit soort praktijken.

Zonder vergunning van de gemeente kan er in uw gemeente in principe niet gecollecteerd worden. Slechts bij hoge uitzondering wordt van deze regel afgeweken. Ook moeten de collectanten in het bezit zijn van een geldig legitimatiebewijs van de organisatie waar ze voor collecteren of een afschrift van de door de gemeente verstrekte vergunning. Ook dient er gecollecteerd te worden met gesloten, verzegelde collectebussen. Dus heeft men geen collectebus en geen legitimatiebewijs of vergunning en vertrouwt u het niet? Geeft u dan geen geld, maar doe melding bij de politie op telefoonnummer 0900-8844.

Een aantal vuistregels om dit te voorkomen:
– Wees altijd gezond wantrouwend, want: waarom komen ze juist bij u?
– Laat nooit iemand binnen, ook niet in de hal. Regen of geen regen. Sluit de deur, als u even wat op wilt halen.
– Meteropnemers, politieagenten, collectanten of reparateurs hebben altijd een legitimatie bij zich. Vraag er gerust naar. Maar let op: dit geeft geen 100% garantie want er zijn mooie vervalsingen in omloop.
– Bel, als u het niet vertrouwt, het bedrijf of de instelling waarvoor degene aan de deur zich uitgeeft om te informeren of men de persoon aan de deur kent en om te controleren of het verhaal klopt.
– Verwijs mensen die geld willen wisselen naar een bank of supermarkt.
– Een gouden regel bij onbekenden aan uw deur: als u alleen thuis bent, laat dan geen onbekende binnen!

Als u het nog steeds niet helemaal vertrouwt, bel dan de politie via het algemene nummer 0900-8844 en leg de situatie uit. Daar zal men u van advies dienen en desgewenst wordt er een politieagent naar u gestuurd voor controle.