Politie alert op alcohol en drugs in verkeer na festival - GelreNieuws.nl

Politie alert op alcohol en drugs in verkeer na festival

Geplaatst op 10 juni 2011, om 13:57 uur

VOORST – De politie gaat op zaterdagavond 11 juni, na het dancefestival Ground Zero in Bussloo, weggebruikers naast alcohol ook op drugsgebruik controleren. Een deskundige van Drugs Expertise Nederland helpt om een indicatie te geven van drugsgebruik.

Als er vermoedelijk drugs gebruikt zijn, wordt er van de verdachte bestuurder bloed afgenomen. Dit bloed wordt door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht. De politie en het Openbaar Ministerie vinden drugs in het verkeer onacceptabel en doen er alles om dit te bestrijden. Naar schatting vallen er jaarlijks zo’n 80 doden in het verkeer als gevolg van drugsgebruik.

Een deskundige van Drugs Expertise Nederland helpt zaterdag bij de controle. Als de deskundige het vermoeden heeft, dat de bestuurder onder invloed van drugs is, geeft hij dit door aan de controlerende agent. Een GGD-arts die ook bij de controle aanwezig is, neemt vervolgens bloed af. Nadere analyse bij het Nederlands Forensisch Instituut moet uitwijzen hoeveel drugs men eventueel heeft gebruikt. Deze bestuurders krijgen dan ook een rijverbod opgelegd.

Naar schatting vallen er jaarlijks ongeveer 80 verkeersdoden, vooral jongeren, als gevolg van het rijden onder invloed van drugs. Het risico op een ongeval is bij het gebruik van softdrugs drie keer groter dan bij een weggebruiker die geen drugs heeft gebruikt. Bij cocaïne is dat vier keer en bij een combinatie van drugs zelfs tien keer groter.

Bestuurders die onder invloed van drugs rijden riskeren een geldboete van enkele honderden euro’s, een rijontzegging van enkele maanden, een verplichte cursus en bij recidive zelfs een gevangenisstraf. Dit geldt niet alleen voor automobilisten en motorrijders maar ook voor snor- en bromfietsers. Bij eventuele schade keert de verzekeraar meestal niets uit als er sprake is van drugsgebruik.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com