Verdachte ramkraak 2007 aangehouden - GelreNieuws        

Verdachte ramkraak 2007 aangehouden

Geplaatst op 30 juni 2011, om 17:13 uur

HEERDE – De politie heeft een 39-jarige Roemeen verhoord over een ramkraak die in 2007 in Heerde bij een tankstation aan de Hagestraat werd gepleegd. Dankzij een internationale match van destijds veilig gestelde sporen werd de identiteit van de man bekend. De man heeft zijn aandeel bekend. Het onderzoek is nog niet afgerond.

Op 22 januari 2007 vond er in de nachtelijke uren bij een tankstation aan de Hagestraat in Heerde een ramkraak plaats. Surveillerende agenten bevonden zich op een paar honderd meter afstand en overliepen de drie daders. Eén van hen bedreigde de agenten met een staaf waarop door een agent een schot is gelost en de man gewond raakte. Ondanks dat zag het trio kans om te ontkomen. Hun vluchtauto bleef bij het tankstation achter en er werd geen buit gemaakt.

Forensisch onderzoek
Het Team Forensische Opsporing heeft een uitgebreid onderzoek ingesteld en trof op de vluchtroute bloedsporen aan. Ook werden er in de auto sporen aangetroffen. Deze werden veilig gesteld en aan het Nederlands Forensisch Instituut aangeboden voor opname in de DNA-databank. Begin 2011 werden in Duitsland sporen aangetroffen die overeen kwamen met het in Heerde aangetroffen DNA-profiel uit de bloedsporen afkomstig van de gewonde verdachte. De match betrof een 39-jarige Roemeen. De Nederlandse justitie heeft vervolgens de Roemeense autoriteiten verzocht om de verdachte aan te houden. Eind mei is hij overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten.
De verdachte bekende zijn aandeel in ramkraak en blijft in voorlopige hechtenis.

Vluchtauto
Ook het aangetroffen spoor in de vluchtauto zorgde onlangs voor een match, waardoor een 25-jarige Zwollenaar kon worden aangehouden. Hij bekende de auto in Zaandam te hebben gestolen, maar over zijn eventuele rol bij de ramkraak in Heerde legde hij geen verklaring af.

Politieonderzoek
Het politieonderzoek is deels afgerond. Met betrekking tot het vuurwapengebruik door de politie is door de Rijksrecherche destijds een onderzoek ingesteld. De conclusie was, dat de politieman rechtmatig gebruik heeft gemaakt van zijn vuurwapen.