Achterhoek zonder brandweerduikers - GelreNieuws.nl

Achterhoek zonder brandweerduikers

Geplaatst op 10 oktober 2011, om 17:29 uur


GENDRINGEN
– De brandweer van Gendringen moet per 1 november stoppen met duiken. Dat blijkt uit een interne nieuwsbrief van de Brandweer Noord Oost Gelderland die in handen van 112Achterhoek-Nieuws.nl. Zo meldt de site.

De duikteams in de regio Noord en Oost Gelderland staan al sinds vorig jaar ter discussie. Eerder werd al besloten dat de duikteams van Borculo, Zutphen en Apeldoorn moesten stoppen. Gendringen mocht nog een tijdje doorgaan. Maar daar komt nu, ondanks hevig protest, ook een eind aan.

Het beëindigen van het brandweerduiken is een bezuinigingsmaatregel. De geldkraan wordt dichtgedraaid. Een duikteam kost jaarlijks zo’n 40.000 euro.

Om de ‘hulpeloze burger’ toch een beetje tegemoet te komen zijn speciale oppervlakte-reddingsteams opgericht. Maar deze kunnen, de naam zegt het al, alleen worden ingezet bij slachtoffers die zich nog aan de oppervlakte van het water bevinden.

Als iemand onder water verdwijnt is deze per 1 november bij voorbaat al ten dode opgeschreven. Terwijl er in sommige gevallen een overlevingskans bestaat. Denk daarbij aan een luchtbel in een voertuig, kinderen in koud water en dergelijke. Uit de interne nieuwsbrief blijkt dat er in zo’n situatie een beroep kan worden gedaan op duikteams uit Heerde en Harderwijk. Echter zijn deze naar de Achterhoek langer dan een uur onderweg.

Ook de inzet van duikteams uit buurregio’s is niet meer standaard. Uit de nieuwsbrief blijkt dat er alleen een beroep op duikteams uit IJsselland en Gelderland-Midden kan worden gedaan als er ‘eigen brandweerpersoneel’ in nood verkeerd.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com