Rechter spreekt 112fotograaf vrij

Geplaatst op 28 oktober 2011, om 11:23 uur

ZUTPHEN – De rechtbank in Zutphen heeft vrijdagochtend een 112fotograaf vrijgesproken van het niet voldoen aan een vordering van een politieagent. Het OM had op de eerste zitting 230 euro geldboete geëist.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De 50-jarige W.R. was ten laste gelegd dat hij op 21 januari 2010 bij een felle uitslaande schuurbrand aan de Aaltenseweg in Dinxperlo een bevel van een politieagent niet zou hebben opgevolgd. De zaak kwam op 1 april 2011 voor het eerst voor de rechter. Toen werd besloten om de zaak aan te houden om de betrokken agenten als getuigen op te roepen.

W.R. was bij de schuurbrand aanwezig om foto’s te maken voor zijn 112-website. Kort nadat hij arriveerde werd hij door de agent gevraagd om zijn auto te verplaatsen en buiten de afzetting plaats te nemen. Volgens de betrokken politieman, die tijdens de zitting werd gehoord als getuige, voldeed de 112fotograaf daar in eerste instantie niet aan. Na een bevel van de politieagent nam de 112fotograaf plaats achter het afzetlint.

Volgens de verklaring van W.R. liep hij via een weiland richting de Boesveldsedijk om vanaf die zijde het erf te kunnen benaderen. Daar kreeg hij toestemming van een andere agent en de eigenaresse om foto’s te maken. Nadat W.R. zijn beelden had geschoten wilde hij terug naar zijn auto die aan de Aaltenseweg geparkeerd stond. Hij vroeg opnieuw toestemming van de agent en de eigenaresse om via het erf naar de Aaltenseweg te lopen. Toen hij bijna bij zijn auto was kwam hij de agent tegen die hem eerder het bevel had gegeven om achter het lintje plaats te nemen. De agent maakte proces-verbaal op voor het niet voldoen aan een ambtelijk bevel.

De betrokken agent werd tijdens de zitting als getuige gehoord. Uit de verklaring van de agent bleek dat tussen het eerste bevel en de staande houding een half uur zat. Tevens was de andere agent, die ook als getuige was opgeroepen, niet op de zitting verschenen. Voor de officier van justitie aanleiding om vrijspraak te vragen.

Nadat de rechter zich kort had teruggetrokken voor beraad volgde de uitspraak. De fotograaf werd vrijgesproken van het hem ten laste gelegde. De rechter oordeelde dat het bevel was gegeven op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het artikel uit de APV van de gemeente Aalten biedt onvoldoende grondslag om tot een veroordeling volgens Art 184 lid 1 Sr. te komen. Dat bleek volgens de rechter uit een arrest van de Hoge Raad.