‘Verkeersdode door verstoorde bronst’

Geplaatst op 3 oktober 2011, om 13:51 uur

APELDOORN – Dat er zondag in Elspeet op de Veluwe een motorrijder om het leven is gekomen door een aanrijding met een edelhert, is de schuld van degenen die de paartijd van de herten verstoren. Veel te veel mensen komen op plaatsen waar ze in deze tijd van het jaar niet mogen komen vanwege de bronst. De edelherten slaan daarvoor op de vlucht.

Dat zegt de stichting Groennetwerk, een samenwerkingsverband van politie en bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) die zich speciaal bezighouden met wildaanrijdingen. Volgens Groennetwerk zijn er afgelopen maand opvallend veel aanrijdingen met edelherten geweest. Dit weekend trad de politie ook op tegen ‘bronstgluurders’ en slingerde 21 mensen op verschillende plaatsen op de Veluwe op de bon.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De hertenbronst is populairder dan ooit, constateerde nationaal park De Hoge Veluwe eerder ook al. De speciale wandelingen onder leiding van een boswachter waren in een mum van tijd volgeboekt. Tegen de avondschemering komen de imposante mannetjesherten uit het bos op zoek naar een vrouwtje en maken daarbij het kenmerkende geluid, dat burlen heet. Niet zelden leidt dat ook tot majestueuze vechtpartijen tussen de dieren.

Tijdens de bronstperiode, van begin september tot half oktober, is het bos tussen zonsondergang en zonsopgang verboden gebied. Bovendien zijn rustgebieden tijdelijk afgesloten met slagbomen en verbodsbordjes. „Tien jaar geleden stond er een enkeling uit de buurt in de schemering te kijken, maar tegenwoordig staan op sommige plekken meer dan 100 mensen. Ze komen van heinde en verre en kennen de regels niet of trekken zich er niks van aan. De herten raken van slag en rennen de weg over. Er kunnen makkelijk meer doden vallen, want het zijn wel enorme, heel zware beesten”, aldus een boswachter van De Hoge Veluwe.