Vijf inbraken door “gaatjes boren” - GelreNieuws        

Vijf inbraken door “gaatjes boren”

Geplaatst op 17 oktober 2011, om 18:29 uur

LOCHEM – In de nacht van zondag op maandag 17 oktober hebben er bij vijf woningen in Lochem inbraken en pogingen tot inbraak plaats gevonden. Bij drie woningen zijn de daders binnen geweest en is ondermeer geld, een laptop en een telefoon gestolen. Opvallend is dat in de meeste gevallen sprake is van “gaatjes boren” om binnen te komen.

Naast de vijf woninginbraken in deze nacht, die plaats vonden aan de Enkweg, de Koedijk, de Graanweg en op het Zernikkeplein, werden de afgelopen dagen ook al enkele andere woninginbraken in en rond Lochem bij de politie gemeld. De meeste woninginbraken vinden plaats via de achterdeur.

Gaatjes boren
In vrijwel alle gevallen is men de woning binnen gekomen door “gaatjes boren”. De inbreker kijkt eerst of er aan de binnenkant van de deur een sleutel in het slot zit. Als dat het geval is, wordt een klein gaatje in de buurt van het slot geboord. Vervolgens wordt met een stuk ijzerdraad via het gaatje de sleutel aan de binnenkant omgedraaid, zodat de deur geopend kan worden. De politie waarschuwt voor dit soort inbraken en adviseert om de sleutel nooit aan de binnenkant in het slot te laten zitten. Gaatjes boren komt ook voor bij openslaande ramen. Daar wordt de handgreep, waarmee het raam wordt gesloten, met een ijzerdraad gemanipuleerd. Bouwmarkten en slotenzaken geven passende adviezen om het forceren te voorkomen.  Ook het plaatsen van een buitenlamp, waarmee de inbreker in het licht wordt gezet, is een goed middel om inbraken te voorkomen. Verder adviseert de politie om waardevolle goederen niet voor het raam maar uit het zicht te leggen.

De politie heeft de inbraken in onderzoek en is op zoek naar tips en getuigen. Mensen die iets hebben gezien of informatie hebben, kunnen de politie bellen via 0900-8844.