Gevaarlijke stoffen vrijgekomen in ’s Heerenberg

Geplaatst op 26 november 2011, om 12:11 uur

’s HEERENBERG – Bij het transportbedrijf Wim Bosman aan de Industriestraat in ’s Heerenberg zijn zaterdag gevaarlijke stoffen vrijgekomen uit een 1000-liter vat. De chauffeur van een heftruck, waarop de container stond, raakte onwel.

Het ongeluk gebeurde rond tien over tien. Volgens de brandweer is een IBC container met daarin een mengsel van zuur, zwavelzuur en waterstofzuur (VN1786) tijdens transport in een hal van het bedrijf lek geraakt. Het gaat om totaal 1000 liter, waarvan 500 liter op de grond terecht is gekomen. De rest kon in lekbakken worden opgevangen. De chauffeur van de heftruck is door ambulancepersoneel gecontroleerd, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Hem, en drie collega’s, werd geadviseerd bij de huisarts langs te gaan, maar mochten gewoon weer naar huis.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Omdat het om een zeer giftige en bijtende stof gaat, moesten brandweerlieden in speciale gaspakken deze opruimen. De stof werd vermengd met cementpoeder. Hierdoor ontstaan dikke klonten, waarna de stof veilig kon worden afgevoerd.

Vanwege het ongeval moest de desbetreffende hal van het bedrijf worden ontruimd. Volgens brandweerwoordvoerder André Renkens was er geen gevaar voor de omgeving.  In totaal zijn ongeveer 30 brandweerlieden ingezet. Mogelijk is het vat lek gestoken bij verplaatsing, aldus Renkens.

Voor aflossing en reserve werd extra personeel opgeroepen.