Geen tweede explosief bij Rabobank Hoenderloo

Geplaatst op 17 november 2011, om 12:01 uur


HOENDERLOO – Bij de plofkraak van donderdagochtend bij de Rabobank aan de Heldringsweg in Hoenderloo is geen cent buitgemaakt. De schade aan het gebouw is groot. 

De inbraakmelding over de kraak kwam om 02:30 uur bij de politie binnen. Meerdere politie-eenheden en een explosievenverkenner van de politie gingen direct ter plaatse. Het bleek dat de pinautomaat van de Rabobank doelwit was geweest van een plofkraak; een deel van de muur waar het pinautomaat in zat is weggeblazen. Vlakbij de bank trof de politie een explosief aan wat niet was ontploft. Daarop werd de Explosieven Opruimingsdienst opgeroepen.

Om 06:50 uur zijn brandweer en politie gestart met het ontruimen van acht woningen rondom de bank. De bewoners zijn opgevangen in de nabijgelegen brandweerkazerne. Sommigen gingen vrij snel daarna door naar hun werk, anderen kozen ervoor bij familie of vrienden de situatie verder af te wachten.

Het aangetroffen explosief werd rond 10:00 uur ingegraven en onschadelijk gemaakt op een grasveld vlakbij de bank. Daarna heeft de politie het onderzoek in en rond het pand hervat, in eerste instantie samen met de Explosieven Opruimingsdienst om er zeker van te zijn dat er geen explosieven meer lagen. Er is door de explosieven Opruimingsdiensten nog wel iets gesignaleerd tussen het puin, waardoor iedereen wederom op afstand moest. Na onderzoek bleek dat een lege pijp te zijn. Rond 12:45 uur is de omgeving vrijgegeven.

Bij de kraak is een kentekenplaat aangetroffen, die door de politie meteen landelijk is gesignaleerd. Rond 04:30 is in Arnhem aan de Hommelseweg door surveillerende agenten een auto met schade aangetroffen. Deze gestolen auto bleek hetzelfde kenteken te hebben als de in Hoenderloo achtergebleven kentekenplaat. De auto is door een explosievenverkenner van Gelderland-Midden onderzocht, maar er zijn geen explosieven in aangetroffen.De auto is wel beschadigd: het dak zit vol deuken en de airbags zijn geploft. De auto zal ook nog aan een uitgebreid technisch- en sporenonderzoek worden onderworpen.

Inwoners van Hoenderloo zeggen dat ze de inbrekers verstoord hebben. “We zaten nog te biljarten in het café toen we iets bij de bank zagen. We gingen naar buiten en zagen de lont van de eerste bom nog branden. Daarop hoorden we een harde knal. De inbrekers gingen er toen vandoor.” Ook omwonenden vertellen dat ze midden in de nacht een harde knal hebben gehoord.

De recherche heeft een onderzoek ingesteld naar de plofkraak en heeft al gesproken met enkele personen die snel na de kraak ter plaatse waren. De politie zoekt echter nog contact met mogelijk meer mensen die vlak voor of na de kraak ter plaatse zijn geweest en iets kunnen hebben gezien wat voor de politie van belang kan zijn. Getuigen of tipgevers worden met klem gevraagd de politie te bellen via 0900-8844.