Orka Morgan vertrokken naar Tenerife

Geplaatst op 29 november 2011, om 10:13 uur

HARDERWIJK – Orka Morgan is vanochtend onder politie-escorte op transport gegaan van het Dolfinarium in Harderwijk naar een zeedierenpark op het Spaanse eiland Tenerife.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Het vertrek is soepel verlopen. Bij het Dolfinarium waren geen activisten die het transport van de orka wilden tegenhouden. Er waren veel politieagenten en ME’ers op de been die de boel in de gaten hielden.

De vrouwtjesorka legt de reis af in een speciaal gebouwde, half met water gevulde container. Ze ligt daarin op een hangmat en wordt nu per vrachtwagen naar een vliegveld gebracht. Daar staat een transporttoestel klaar om haar verder te vervoeren. Er zijn voortdurend verzorgers en een dierenarts bij Morgan om haar toestand in de gaten te houden. Ook moeten de vertrouwde stemmen haar op haar gemak stellen.

Volgens zeebiologen van de Wageningen Universiteit kan de orka de reis heel goed aan. “Dierentuinen vervoeren dagelijks allerlei beesten over de hele wereld. Daar is veel ervaring mee en het gaat eigenlijk altijd goed.”

Morgan verbleef ruim anderhalf jaar in Harderwijk, nadat ze verzwakt uit de Waddenzee was gehaald. Ze kwam in die periode ongeveer 1000 kilogram aan.

De Orka Coalitie wilde dat de orka zou worden herenigd met soortgenoten die voor de kust van Noorwegen zwemmen, maar de rechter wees dat verzoek af.

Tekst: Omroep Gelderland