‘Bevrijding’ vrachtschip Eefde geslaagd

Geplaatst op 6 januari 2012, om 17:40 uur


EEFDE
– De operatie om het vrachtschip Nautictrans te bevrijden uit de sluis bij Eefde is vrijdagmiddag kort na 17 uur geslaagd.

Onder het oog van zo’n honderd man toegestroomd publiek liep de kolk vol zodat het water op het niveau van het Twentekanaal kwam. Het schip kon daarna achterwaarts de sluis uit varen en ligt inmiddels afgemeerd aan de kade. In totaal werden vijf grote telekranen ingezet om de grote operatie te laten slagen.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Het vrachtschip zat sinds maandagnacht vast in de sluis nadat de sluisdeur neerstortte. Omdat de sluisdeur volgens duikers nog redelijk intact is kon het waterniveau in de sluis stijgen. Agenten hielden het publiek op afstand.

De 90 ton zware deur en de daaronder liggende drempel blijken de klap goed te hebben doorstaan. Het hijsmechanisme is wel beschadigd. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe de sluiskolk er aan toe is. Pas daarna kan worden begonnen met de reparatie. Mogelijk dat voor de scheepvaart een tijdelijke oplossing kan worden gevonden, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.