Brummen: broer en zus op kerstbomenjacht

Geplaatst op 9 januari 2012, om 07:00 uur


BRUMMEN
– Ze zijn er maar druk mee. Glen (12) en Lynn (9) Reugebrink uit Brummen zijn al ruim een week ‘oude’ kerstbomen aan het verzamelen. “Gewoon omdat het leuk is, en omdat we de bomen woensdag kunnen inleveren bij de gemeente en per boom een halve euro krijgen”, vertelt Lynn.

Net voor de kerstvakantie had moeder Sabine kaartjes gemaakt met daarop een telefoonnummer en een oproep om te bellen als men na de feestdagen een afgedankte kerstboom heeft. “Deze hebben we in de buurt verspreid, zodat iedereen van onze kerstbomeninzamelactie weet”, zegt Glen. “Als mensen bellen komen we de kerstboom ophalen.” Lynn en Glen blijven niet thuis zitten wachten tot dat er iemand belt, maar gaan ook nog eens extra de buurt rond om te kijken waar ‘oude’ kerstbomen in de tuin staan. “We bellen dan aan of we de boom mee mogen nemen. Vaak zijn mensen maar wat blij met onze ophaalactie”, vertelt Lynn. “Een paar straten verderop kregen we van iemand zelfs een pak koekjes en van iemand anders allebei een euro.” Voor het vervoeren van de bomen hebben broer en zus een speciaal karretje. “Deze kunnen we achter de fiets maken of gewoon in de hand mee lopen. Er passen twee kerstbomen in.”

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Alle opgehaalde kerstbomen worden op een grote stapel in de tuin gelegd. “Niet alleen hier thuis, maar ook bij opa en oma.” Inmiddels hebben Lynn en Glen al meer dan 45 kerstbomen verzameld. “Vorig jaar hadden we er 96, maar dat gaat ons dit jaar denk ik niet lukken”, zegt Glen. “Het lijkt wel of veel meer mensen een kunstboom of helemaal geen boom in huis hadden. Ook zat het weer dit jaar niet echt mee.” “Het heeft veel geregend”, vult Lynn aan.

Al zes jaar lang scharrelt Glenn kersbomen bij elkaar. “Eerst met vrienden en sinds drie jaar samen met Lynn”, zegt Sabine, moeder van Lynn en Glenn. Ze zijn lekker buiten bezig en verdienen er ook nog wat geld mee.”

Woensdag worden de bomen ingeleverd. “Dat doen we samen met opa. Die doet de aanhangwagen achter de auto en dan brengen we de bomen naar één van de inleverpunten van de gemeente. Daar tellen ze de bomen en rekenen met ons af”, vertelt Lynn. Glen baalt wel een beetje. Hij kan woensdag niet helpen, omdat hij naar school moet. “Ik zit in de eerste klas van de middelbare school en dan ben je op woensdagmiddag niet meer vrij. Nu moeten mijn zusje en opa het samen doen.” Glen heeft er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen.

Als laatste doen Glen en Lynn een oproep: “Als mensen in Brummen nog één of misschien wel meerdere kerstbomen hebben, komen we die graag ophalen. Ze kunnen ons bellen via telefoonnummer 0575-564463. Voor woensdag natuurlijk, want dan gaan we ze inleveren. Hoe meer bomen, hoe beter!”