Hoogwater IJssel: ree doodgebeten

Geplaatst op 16 januari 2012, om 16:29 uur


CORTENOEVER
– Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) Harry Oosting van Stichting Groennetwerk is er bijna honderd procent zeker van. De reegeit (vrouwtjes ree. Red.) die hij maandagmiddag aantrof is doodgebeten door een loslopende hond.

De tragedie heeft zich afgespeeld op de buitendijk van de IJssel in Cortenoever, tussen Brummen en Zutphen. Wandelaars troffen het kadaver van de ree aan en waarschuwden de politie.

,,Door het hoge water in de IJssel zijn  de uiterwaarden overstroomd. De dieren, waaronder ook een populatie reeën, zoekt het hogerop. De meesten weten een veilig heenkomen te vinden, maar een enkeling heeft pech.”

,,Zeker nu is het prachtig om te wandelen of de hond uit te laten op de droge stukken van de uiterwaarden en de dijk langs de IJssel. Maar wat de mensen zich niet realiseren is dat ze daarmee de dieren verstoren,” zegt Oosting.

Regelmatig komt Oosting ‘slachtoffers’ tegen die zich van schrik hebben vast gelopen in een hek. Reeën breken dan meestal direct de nek. Een enkeling raakt vertikt en sterft een langzame dood.

Deze ree is vrijwel zeker opgejaagd en aangevallen door een hond, concludeert Oosting aan de hand van de sporen. “De ree zag in haar vlucht het hekwerk onderaan de dijk te laat. De hond heeft haar toen in de nek gegrepen. Aan de staat van het dier te zien, vermoedelijk enkele dagen geleden.”

Oosting heeft de ree meegenomen en op een andere plek weer terug gegeven aan de natuur om als voedselbron voor andere dieren te dienen.