Politieauto’s uitgerust met reanimatie-app

Geplaatst op 30 januari 2012, om 13:03 uur

APELDOORN – Agenten in noodhulpvoertuigen van de politie Noord- en Oost-Gelderland worden automatisch, via een app op een smartphone, ingezet bij meldingen van reanimatie. Deze voertuigen zijn standaard voorzien van een AED.

Doordat politieagenten soms sneller bij een patiënt kunnen zijn dan de ambulance, kunnen extra levens worden gered. De politie werkt bij deze reanimatiemeldingen samen met Hartveilig wonen.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Hartveilig wonen is een netwerk van opgeleide mensen die kunnen reanimeren en defibrilleren. Bij een dergelijke melding wordt door de meldkamercentralist eerst de ambulance opgeroepen. Luttele seconden na een reanimatiemelding wordt automatisch het ‘Hartveilig wonen-netwerk’ ingeschakeld via sms of app.

Mensen die aangesloten zijn bij het netwerk en die zich het dichtst bij de patiënt bevinden, worden opgeroepen te gaan reanimeren totdat het medisch personeel dit overneemt. Sinds maandag maakt de politie ook deel uit van dit netwerk.

Jaarlijks krijgen ongeveer 15.000 mensen in ons land een acute hartstilstand. De overlevingskans stijgt wanneer er binnen 6 minuten de juiste hulp wordt gegeven. De ambulance kan niet altijd binnen dit tijdsbestek aanwezig zijn. Door het inzetten van het Hartveilig wonen netwerk kan het aantal sterfgevallen door acute hartstilstand worden verminderd, aldus een politiewoordvoerster.