Hefconstructie sluis Eefde getest - GelreNieuws.nl

Hefconstructie sluis Eefde getest

Geplaatst op 4 februari 2012, om 18:29 uur


EEFDE
– Rijkswaterstaat is zaterdag begonnen met het testen van de tijdelijke hefconstructie van de kapotte sluisdeur in het Twentekanaal bij Eefde. Daarnaast is een ijsbreker ingezet om het kanaal weer bevaarbaar te maken.

Rijkswaterstaat is klaar met het bouwen van een tijdelijke hefconstructie die de kapotte sluisdeur op en neer moet takelen. Er is een vijftig meter hoge kraan neergezet die de negentig ton wegende sluisdeur moet ophijsen. Ook is er een ombouw rond de sluis gemaakt die ervoor moet zorgen dat de sluisdeur gezekerd wordt zodra er een schip onderdoor vaart. De tijdelijke hefconstructie wordt dit weekend uitgebreid getest en Rijkswaterstaat neemt verder geen enkel risico met de noodvoorziening. Zo worden er maar liefst vier ‘sluismeesters’ (normaal één) ingezet om het schutten in goede banen te leiden. ,,Alles moet zeer goed op elkaar worden afgestemd”, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. ,,Het protocol is hiervoor aangepast. Dit weekend wordt getest of het aangepaste protocol voldoet. We verwachten in de loop van maandag de eerste van de 42 schepen die nu op het Twentekanaal liggen te kunnen schutten.”

De stremming van het Twentekanaal duurt nu al bijna vijf weken. Tientallen bedrijven zijn door de stremming gedupeerd. De schade loopt in de miljoenen.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com