Journalist in cel na filmen agent - GelreNieuws.nl

Journalist in cel na filmen agent

Geplaatst op 19 februari 2012, om 12:59 uur

APELDOORN – Een journalist uit Apeldoorn heeft zondagochtend enige tijd in de cel doorgebracht nadat hij filmde bij een ongeval op de Laan van de Mensenrechten in Apeldoorn. Niels Damstra werd gearresteerd omdat hij een agent filmde, zo schrijft hij zelf op website Apeldoorn Direct.

Een van de agenten was niet gediend van de cameraman en eiste dat hij niet in beeld gebracht mocht worden. Toen Damstra weigerde, eiste de agent legitimatie waarop de journalist erop wees dat nieuwsgaring geen aanleiding voor legitimatie kan zijn. Hierop werd de verslaggever aangehouden.

“Je bent een gehaktbal en een smerige hond. Ik ga er alles aan doen om je politieperskaart in te nemen. En je camera wordt in beslag genomen”, kreeg hij daar naar eigen zeggen te horen van de hulpofficier van justitie.

Na enkele uren is de journalist weer vrijgelaten en heengezonden. Maar zonder camera, zo schrijft Damstra. Op onduidelijke gronden is de camera en het beeldmateriaal in beslag genomen.

Een advocaat van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, die niet bij het verhoor van Damstra aanwezig was, staat Damstra inmiddels bij.

Voor GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi is de maat vol. “De aanleiding van de aanhouding is duidelijk nieuwsgaring”, zegt hij in een reactie tegenover NU.nl.  Voor hem is dit aanleiding om Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie ter verantwoording te roepen.

Politiewoordvoerder Niels Nijman, laat desgevraagd aan Nu.nl weten dat hij niet precies kan aangeven waarom Damstra is aangehouden.  “Wij zitten nu vol op de zaak”. De zegsman kan niet verklaren waarom de camera in beslag is genomen en ook de rapportage schiet op dat punt te kort. Op de vraag hoe Damstra nu zijn geld moet verdienen kan de politie ook geen antwoord geven.

Zie ook:  ‘Cameraman terecht aangehouden’

Video: Omroep Gelderland.nl