Schaatspret Apeldoorns Kanaal ten einde - GelreNieuws        

Schaatspret Apeldoorns Kanaal ten einde

Geplaatst op 9 februari 2012, om 16:45 uur


APELDOORN
– Schaatsen op het Apeldoorns Kanaal tussen Dieren en Hattem is levensgevaarlijk. Dat zegt een politiewoordvoerder, die meldt dat het water in het kanaal is gezakt en het ijs daardoor niet meer betrouwbaar is.

Afgelopen dagen en vooral het weekend werd er nog volop geschaatst op het kanaal, maar dat wordt sinds vanmorgen afgeraden. De politie heeft bij Apeldoorn al zo’n 35 mensen van het ijs gehaald. Ook is er al iemand door het ijs gezakt.

De problemen zijn ontstaan nadat vandalen bij de Apeldoornse Sluis vernielingen hebben aangericht. Volgens het waterschap zijn in de nacht van woensdag op donderdag vier zware cilinderhangsloten vernield. Hierdoor is er water op het ijs gestroomd en over een afstand van 17 kilometer is het waterpeil gezakt. Dit heeft voor scheuren in het ijs gezorgd en de situatie is te gevaarlijk om te schaatsen.

De onveilige situatie geldt voor het Apeldoorns Kanaal van Dieren tot Apeldoorn en ook richting Hattem. Hier heeft een defect aan de sluis bij Heerde eerder deze week voor problemen gezorgd. Het Waterschap heeft daar de ijsverenigingen in kennis gesteld en ook via de media het schaatspubliek geïnformeerd.

De diverse gemeenten langs het Apeldoorns Kanaal zijn op de hoogte gesteld en de diverse disciplines hebben mensen van het ijs gestuurd. De oorzaak van het defect aan de sluis wordt door de politie onderzocht, zegt een woordvoerder.

Ook komende nacht, morgen en gedurende het weekend wordt er door politie en gemeenten toezicht gehouden rond het Apeldoorns Kanaal, zodat niemand erop gaat schaatsen. De politie roept eventuele getuigen van de vernieling van de sluis aan de Vlijtseweg in Apeldoorn te bellen met telefoonnummer 0900-8844.