Grondverkenners bij natuurbranden Veluwe

Geplaatst op 4 april 2012, om 16:35 uur

APELDOORN – De brandweer in Apeldoorn heeft het aantal grondverkenners voor natuurbrandbestrijding uitgebreid. Met de inzet van grondverkenners wil zij natuurbranden effectiever bestrijden en de natuurschade zoveel mogelijk te beperken.

De heide- en bosgebieden in de omgeving Apeldoorn worden al enige jaren geteisterd door branden. Om deze sneller en effectiever te kunnen bestrijden zet de brandweer zes grondverkenners in. Deze hebben als taak collega-brandweerlieden in te lichten over het verloop en de bestrijding van een natuurbrand. Een verkenner let op zaken als windkracht, windrichting en de vegetatie en de bereikbaarheid van de paden in het getroffen gebied. Met deze kennis bepaalt de brandweer het mogelijke verloop van de brand, de benodigde aanrijroutes en de locaties voor waterwinning om het vuur zo snel mogelijk in de kiem te kunnen smoren, meldt de gemeente Apeldoorn.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De brandweer roept wandelaars en fietsers op niet te roken in een natuurgebied en hun afval weg te gooien in de afvalbak of mee te nemen naar huis. Daarnaast vraagt zij bezoekers hun auto niet te parkeren op de bospaden. Bospaden blijven daardoor vrij voor de hulpverleningsvoertuigen in geval van brand in het gebied.