Brummenaar (21) schuldig aan zinloos geweld

Geplaatst op 9 mei 2012, om 18:54 uur

ZUTPHEN – De 21-jarige K.B. uit Brummen stond dinsdag in Zutphen terecht voor zinloos geweld met twee maten tijdens een feest bij een uitgaansgelegenheid in zijn woonplaats. De reactie van B. dinsdagmiddag: “Ik krijg nou eenmaal losse handjes als ik alcohol gedronken heb.”

B. hoorde het verhaal van de officier van justitie dinsdag vrij nuchter aan, aldus de Stentor. “Ik had genoeg gedronken en dan denk ik daar niet bij na. De volgende dag werd ik wakker en had ik spijt van mijn daad.”

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

B. en zijn vrienden waren op 6 februari 2011 op stap in zaal Concordia, toen ze het aan de stok kregen met wat andere jongeren. Dat eindigde in een handgemeen, waarbij het er niet bepaald zachtzinnig aan toe ging. B. en consorten hadden het met name gemunt op één van de jongens. Het slachtoffer werd door twee van hen vastgehouden, zodat een derde hem een paar flinke klappen kon geven. Het bloed stroomde over het gezicht van het slachtoffer.

Rond de afgelopen jaarwisseling had B. weer last van losse handjes. Een ‘goede vriend’ was dit keer het slachtoffer. Hij had ruzie met hem gekregen. Toen de jongen naar hem toe kwam, gooide hij een bierflesje in zijn richting. Om hem op een afstand te houden, verklaarde B.. De fles kwam echter hard tegen het hoofd van zijn vriend aan. Die raakte gewond en moest naar het ziekenhuis.

Dat was nog niet alles, want B. had nog een akkefietje op zijn naam staan. Deze keer in Ellecom, waar hij op 8 mei 2010 samen met vijf vrienden drie jongens van hun fiets trapte. De aanleiding was opnieuw niet noemenswaardig.

Conclusie van de politierechter in Zutphen: “Als meneer op stap is met zijn vrienden en er valt wat te knokken, dan is meneer erbij”.

B. denkt dat dat voortaan wel meevalt, want hij zou zijn lesje hebben geleerd en sinds Oud en Nieuw geen alcohol meer hebben aangeraakt. “Dat bevalt best goed. Maar er zal vast wel weer een keer een biertje worden genuttigd.”

De officier en rechter waren het eens over zijn straf: tweehonderd uur onbetaald werken, vier maanden voorwaardelijke celstraf en reclasseringstoezicht. Ook moet hij schadevergoedingen betalen aan een paar slachtoffers.