Zutphense politie wijst op inbraakpreventie - GelreNieuws        

Zutphense politie wijst op inbraakpreventie

Geplaatst op 25 mei 2012, om 18:36 uur

ZUTPHEN – De politie heeft donderdag een anti-inbraakactie gehouden in diverse wijken in Zutphen. Agenten hebben zo’n 60 zogenaamde ‘witte voetjes’ achtergelaten op plekken waar deuren en/of ramen niet waren afgesloten. Met de actie wijst de politie op het belang van goede inbraakpreventie, met als doel het terugdringen van het aantal inbraken en insluipingen in woningen.

De controles zijn ’s ochtends gehouden in het Deventerweg en Warnsveldseweg Kwartier en ’s middags in de Zuidwijken. Veel schuren bleken niet afgesloten te zijn, terwijl er vaak waardevolle goederen staan, zoals gereedschap en fietsen. Bovendien is in een schuur vaak een ladder te vinden, die weer goed van pas kan komen om een woning in te klimmen, bijvoorbeeld via een open raam.

Want ook tijdens deze controle, mede vanwege het mooie weer, bleken veel ramen open te staan, wat het erg gemakkelijk kan maken om een woning te betreden. Agenten hebben met diverse mensen die in hun tuin waren gesproken en veelvuldig gehoord dat men schutting- en schuurdeuren eigenlijk nooit afsluit. De politie adviseert met klem om dit wél te doen. Inbrekers zijn over het algemeen op zoek naar een ‘makkelijk’ doelwit; hoe moeilijker het wordt om toegang te krijgen tot een woning, hoe eerder men geneigd zal zijn door te lopen.

Bewoners van woningen met open ramen, (schuur)deuren of schuttingen treffen bij thuiskomst een flyer in de vorm van een ‘wit voetje’ aan en een begeleidende brief over het hoe en waarom van deze acties. Inwoners reageren positief.