Nabestaanden herdenken brandweerlieden - GelreNieuws        

Nabestaanden herdenken brandweerlieden

Geplaatst op 16 juni 2012, om 20:12 uur


ARNHEM – Honderden mensen hebben zaterdag bij het nieuwe Nationale Brandweermonument op het terrein van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid in Arnhem de brandweermensen herdacht die bij het uitvoeren van hun werk zijn omgekomen.

Het was voor het eerst dat de brandweermensen landelijk zijn herdacht. Onder de 600 aanwezigen waren veel brandweerlieden en honderden nabestaanden. Er waren toespraken en de aanwezigen hielden 2 minuten stilte.

Tijdens de herdenking werd met twee waterstralen een ereteken voor brandweermensen gemaakt. Toeval of niet. Een van de waterstralen belandden in het persvak waar een aantal journalisten en cameraploegen stond opgesteld, met een nat pak voor sommige tot gevolg.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie sprak de belangstellenden toe en benadrukte het belang van het monument. Op het monument staan ruim 90 namen vermeld van brandweermensen die sinds 5 mei 1945 stierven in dienst van de samenleving.

De totstandkoming gebeurde in overleg met nabestaanden. „Dat was vaak emotioneel, er is nog veel verdriet,” aldus een woordvoerster. Het belang van het monument is volgens haar dat het de omgekomen brandweermensen een gezicht geeft en een plek in het collectieve geheugen. Het is de bedoeling dat de herdenking voortaan jaarlijks wordt gehouden.

Foto’s Reggestreekfotografie Bert Kamp