RTL: brandweer NOG komt vaak te laat

Geplaatst op 21 juni 2012, om 22:02 uur

APELDOORN – De brandweer in Noord- en Oost-Gelderland is bij 49 procent van de branden te laat. Dit blijkt uit een nog vertrouwelijk onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie, dat in handen is van RTL Nieuws.

Over heel Nederland bekeken is de brandweer bij 33 procent van de branden te laat. In Gelderland-Midden gaat het om 40 procent van de branden. In Drenthe spant de brandweer de kroon, meldt RTL. Daar is zij in 60 procent van de gevallen te laat. De brandweer in de regio Haaglanden scoort het beste, dat is ‘slechts’ bij 15 procent van de branden te laat.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Uit het rapport blijkt dat de brandweer juist bij de branden waar het risico van slachtoffers het grootste is, bijvoorbeeld in woningen, het meeste te laat komt.

Volgens de Inspectie komt de brandweer om meerdere redenen te laat. Zo duurt het te lang voordat de meldkamer aard en adres van een noodsituatie doorgeeft aan de brandweer. Vervolgens duurt het te lang voor de brandweer uit kan rukken. Daarvoor staat bij de beroepsbrandweer de tijd van één minuut. In de praktijk loopt dat op tot twee minuten. Bij vrijwilligers geldt een uitruktijd van drie minuten. Dat kan oplopen tot zeven minuten. Ook files, spoorwegovergangen en drempels spelen de reactietijd van de brandweer parten.