Ruim 400 bekeuringen voor fietsverlichting - GelreNieuws        

Ruim 400 bekeuringen voor fietsverlichting

Geplaatst op 10 december 2012, om 17:34 uur

REGIO – De politie in Noord- en Oost-Gelderland kondigde tijdens de start van de landelijke campagne ‘Ik wil je zien’, extra verlichtingscontroles aan. Ook de komende maanden blijft de politie intensief controleren, omdat het voeren van goede fietsverlichting van levensbelang kan zijn, zeker in deze donkere maanden.

Met de controles hoopt de politie dat fietsers en ouders van fietsende kinderen extra aandacht hebben voor de fietsverlichting.

In november zijn er op verschillende locaties in de regio Noord- en Oost-Gelderland verlichtingscontroles uitgevoerd. Vaak wordt er gericht gecontroleerd en organiseert de politie vaak samen met plaatselijke afdelingen van Veilig Verkeer Nederland (VVN) verlichtingscontroles.

Maar ook surveillerende agenten controleren tijdens hun surveillances op verlichting. De politie Noord- en Oost-Gelderland bekeurde afgelopen maand ruim 400 fietsers, omdat zij geen of onjuiste fietsverlichting voerden.

District Aantal
Apeldoorn   50
Achterhoek   128
NW-Veluwe   159
IJsselstreek   70

Jaarlijks gebeuren er in de donkere maanden meer ongevallen doordat fietsers zonder (goede) verlichting de weg op gaan. Hoewel er geen exacte ongevalcijfers bekend zijn, is het wel duidelijk dat fietsers die onverlicht de weg op gaan regelmatig betrokken zijn bij een ongeval of bijna-ongeval.

Fietsers die zonder goede verlichting de weg op gaan, kunnen rekenen op een bekeuring van 45 euro (exclusief administratiekosten). Voor dit bedrag had de fietser zijn verlichting drie keer kunnen vervangen. Goede verlichting is met de komst van ledlampen niet duur en zeer eenvoudig te monteren.

De controles maken deel uit van de landelijke campagne ‘Ik wil je zien’. Informatie over de campagne staat op www.ikwiljezien.nl

.