Inbraakgevoelige situaties bij preventieactie - GelreNieuws        

Inbraakgevoelige situaties bij preventieactie

Geplaatst op 23 januari 2013, om 17:28 uur

ARNHEM – De politie heeft in de vroege avonduren van dinsdag een preventieactie gehouden in de Arnhemse wijk Klarendal in het kader van het zogenoemde ‘donkere dagen offensief’, een project om onder meer woninginbraken in te dammen. Daarbij werden tientallen bewoners op inbraakgevoelige situaties gewezen.

Een team van 18 agenten trok tussen half zeven en half negen te voet de wijk in om bewoners te wijzen op situaties die de kans op een inbraak kunnen vergroten. Daar bleek in ruim 40 gevallen sprake van te zijn. Het ging dan veelal om niet afgesloten deuren of ramen, onafgesloten fietsen of defecte buitenverlichting.

In risicogevallen, waarbij het kennelijk voor inbrekers makkelijk was gemaakt om binnen te komen werden ‘voetjes’ achtergelaten: een berichtje in de vorm van een voetafdruk, waarin bewoners werden gewezen op inbraakgevoelige situaties.

De ervaring leert dat ieder jaar in de donkere herfst- en wintermaanden het aantal woninginbraken en overvallen toeneemt. Daarom let de politie in deze donkere dagen extra op de veiligheid in uw buurt. Door meer te surveilleren in uw buurt, preventieve acties te houden, inbrekers en overvallers extra in de gaten te houden en door veel energie te steken in het opsporen van daders. Dit heet het Donkere Dagen Offensief.

De politie kan het probleem van woninginbraak niet alleen aanpakken. Daarvoor heeft zij de hulp nodig van anderen. De politie werkt daarom veel samen met partners zoals gemeenten en woningcorporaties.

We hebben ook uw hulp hierbij hard nodig. Want zelf kunt u ook veel doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een inbraak of een overval. Denk daarbij aan goed hang- en sluitwerk van het Politiekeurmerk Veilig Wonen®.

Kijk voor tips op www.politiekeurmerk.nl.  Bent u toch slachtoffer geworden van een woninginbraak of een overval? Doe dan altijd aangifte!

U kent uw buurt het beste. U weet wie uw buren zijn en in welke auto’s zij rijden. Bel altijd 112 als u in de buurt iets verdachts ziet. Noteer bijvoorbeeld het kenteken van de verdachte
auto en/of het signalement van de verdachte persoon. Geef dit door aan de politie. Blijf rustig, neem geen risico’s! Meld uw naam, uw woonplaats, het adres en wat er precies aan de hand is.